01.07.2024, 13:38

Ідеальне поєднання вина та піци

Ольга Григоренко | Всі новини автора

Піца - це квінтесенція розслабленої та веселої їжі, що, ймовірно, пояснює, чому американці з'їдають близько 3 мільярдів піц щороку, за даними Slice. Враховуючи її повсюдність, може здатися, що ви втрачаєте сенс, якщо зациклюєтеся на виборі найкращого поєднання вина та піци. Хочете Совіньйон Блан з гострим пирогом сопрессата? Або IPA? Келих текіли? Шоколадне молоко? Вибирайте.

Але думати про поєднання вин, вірите чи ні, весело (принаймні, якщо не ставитися до цього занадто серйозно), і правда в тому, що вино, яке напрочуд добре поєднується з вегетаріанською піцою із зеленим перцем і броколі, може не бути тим вином, яке гармонійно заспіває з екстравагантним поєднанням пепероні, салямі та шинки для любителів м'яса (набагато жирнішим в останньому випадку: добре поєднується з дубильними речовинами червоного вина).

Рендалл Рестіано, менеджер з напоїв у ресторані Serra by Birreria в нью-йоркському районі Еталі, каже: "Піца і вино - одне з моїх улюблених поєднань, але зрозуміло, що все вирішує начинка".

Він має рацію (і я знаю це частково тому, що він надіслав нам на дегустацію дюжину різних піц, щоб довести це). Отже, для тих, хто готовий, ось кілька порад, які допоможуть вам довести смак вина і піци до досконалості.

Біла піца та ігристе рожеве

Білий пиріг розділяє людей: Одні люблять його, інші відходять, дивуючись, що сталося з томатним соусом. Так чи інакше, втрата кислотності, яку вносять томати, змінює рівняння асоціацій. Солодка фруктовість і лоскотливі бульбашки ігристого рожевого ідеально поєднуються тут. Ніколи не нехтуйте силою бульбашок. Вони додають смаку всьому.

Ігристе Піно Нуар NV Le Monde

Ігристе рожеве, виготовлене з Піно Нуар з регіону Фріулі в Італії? Чому б і ні, особливо коли воно таке ж привабливе, як це яскраве вино.

Просеко Рожеве NV Valdo Marca Oro

Це сухе, ігристе рожеве вино з італійського регіону Просеко нагадує рожеве вино Провансу: кавун, полуниця і трохи малини.

Кава брют рожева NV Segura Viudas

Іспанська кава чудово смакує зі шматочком манчего та хлібом, а що таке біла піца, як не хліб, вкритий плавленим сиром? Рожева версія від Segura Viudas дуже смачна.

Шампанське Brut Rosé NV Billecart-Salmon

Хто сказав, що шампанське має подаватися лише до вишуканих страв, таких як ікра? Елегантне рожеве від Billecart коштує дорого, але чому б не спробувати півпляшки для романтичного вечора на двох?

Bisol Jeio Cuvée Rose

Сухе, але не дуже сухе, фруктове, з приємними нотами полуниці та солодких цитрусових. Мені воно нагадує свіжі апельсини. Ігристе вино, як правило, має деяку кислотність і терпкість, а сіль з піци пом'якшує кислотність вина і дозволяє фруктам сяяти.

Пепероні та сміливі, пряні червоні вина

Стільки радості можна знайти в цих перевернутих мисках з розпеченим пепероні на улюбленій американській піці. А ще є блискуча (і дуже смачна) олія, яку виділяють сухі м'ясні продукти, такі як пепероні та сопрессата, коли їх готують. Шукайте червоні вина з невеликим вмістом таніну, щоб збалансувати жир.

2017 Dow Vale Do Monfim Duoro

Виготовлене з таких сортів винограду, як Touriga Nacional, що зазвичай використовується для портвейну, це португальське червоне вино фіолетового кольору наповнене стиглими ягодами та м'якими, обволікаючими танінами на піднебінні. Відтінок фіалки надає аромату пікантності.

2018 Cantina Colosi Nero D'Avola Сицилія

Виноградники, розташовані на терасах поблизу південного узбережжя Сицилії, забезпечують виноградом це структуроване червоне вино з чорними фруктами - чорною вишнею та сливою, яке ферментується та дозріває повністю у нержавіючій сталі.

2017 Pasqua Passionesentimento Rosso

Це червоне вино з насиченим ароматом з Верони виготовлено з основного сорту винограду Амароне - Корвіна. Воно насичене і багате - якби існувала піца з кабанячим рагу, це був би ваш вибір.

Tenuta di Nozzole Chianti Classico Riserva

Перше, що ви помічаєте - це те, що воно кусається на язиці. Має справжню танинну структуру. Дуже добре поєднується з жирними стравами.

Класичний сир з Піно, К'янті та друзями

Хай то звичайний сир з Domino's або маргарита, зроблена з буйволячої моцарели, оливкової олії першого віджиму та помідорів прямо зі схилів Везувію, ключовим тут є простота (і не так багато жиру). К'янті Класико дійсно працює як годинник, але те ж саме можна сказати і про інші середньотілесні червоні вина, такі як Віно Нобіле ді Монтепульчано або навіть Орегонське Піно Нуар.

2018 Badia A Coltibuono Chianti Classico

К'янті Класико відноситься до самого регіону, а не до стилю, але немає сумнівів, що це К'янті Класико досконале: жива кислотність, нотки сушених трав, аромати лісових ягід. Чудове вино для вечері в будній день.

2018 Roserock Eola-Amity Hills Піно Нуар

Піно з піцою? Чому б і ні! Тонкі таніни та пікантні нотки, яких Піно досягає в долині Вілламетт в Орегоні, роблять його ідеальним партнером. Це пряне, середньотілесне вино від виноробні Drouhin у Розероку - першокласний вибір.

2017 Salcheto Vino Nobile Di Montepulciano

Апеляція Vino Nobile di Montepulciano розташована недалеко від К'янті в сільській місцевості Тоскани. Тут Санджовезе, як правило, більш зрілий і багатий, і це вино з Сальчето, виготовлене з органічно вирощеного винограду, характерно насичене міцними чорними фруктами.

2019 Bernabeleva Camino De Navaherreros

Гарнача з іспанського регіону Гредос поблизу Мадрида прагне до гнучкої елегантності з яскравими червоними фруктовими ароматами та міцною мінералізацією. Цей сорт досягає своєї мети.

Піно Нуар Ponzi Tavola

Ця пляшка з долини Вілламетт в Орегоні доводить те, на чому завжди наголошують сомельє: Піно - це квінтесенція сорту винограду, який пасує до всього. Коли ви робите ковток цього вина, фрукти, що містяться в ньому, по-справжньому сяють.

Овочеві пироги та хрусткі, освіжаючі червоні вина

667d36673e263.webp

Коли ми протестували ряд піц з різними винами з усього світу в офісах F&W, ми виявили, що фаворитом номер один для піци з овочевою начинкою було червоне вино з легким і (якщо хочете) охолоджуючим тілом. Вино, безперечно, чудово поєднувалося з цукіні, броколі, руколою тощо. Легкі італійські червоні вина, такі як Фрейза з П'ємонту, особливо виділялися, але є багато інших варіантів.

2019 J. Lohr Wildflower Valdiguié

У Каліфорнії майже ніхто більше не вирощує Вальдігіє (раніше відомий як "Напа Гамей"), але J. Lohr рішуче займається цим протягом десятиліть. Помірний вміст алкоголю та яскраві аромати граната і перцю - це абсолютна насолода.

2018 Fratelli Alessandria Verduno Pelaverga Speziale

Пелаверга зі сливовим смаком походить від родини, яка займається виноробством у цьому регіоні з 1870 року; вони є майстрами цього незвичайного сорту винограду.

2018 Піо Чезаре Барбера д'Альба

Піо Боффа, нестримна сила, що стоїть за винами цього історичного п'ємонтського виробника, помер від COVID цього року - жахлива втрата. Але його сім'я продовжить керувати виноробнею (як вони це робили протягом п'яти поколінь), виготовляючи такі вина, як ця пряна, зі смаком вишні Барбера. Випийте за них з цим вином.

2018 Vietti Freisa Vivace

Злегка іскристе, насичене нотками стиглої малини та загалом сповнене життя, це п'ємонтське червоне вино від відомого винороба Бароло Луки Куррадо - одне задоволення пити - подавайте його злегка охолодженим.

теги: