15.10.2022, 17:04

Який найбільш оптимальний діапазон частот для інтернету 2,4 ГГц або 5 ГГц? Що буде краще?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Маршрутизатори для отримання інтернету у Львові можуть працювати в двох діапазонах частот. Це 2,4 ГГц або 5 ГГц, а також існує багато роутерів, які здатні працювати в обох цих діапазонах. Завдяки такій можливості, різні пристрої, що використовують інтернет можуть одночасно працювати без перебоїв. Наприклад, телевізор, планшет, телефон та інша побутова техніка. Також дводіапазонні роутери дозволяють зробити найбільше охоплення території. Особливо це актуально під час підключення інтернет для бізнесу, коли необхідно покрити інтернетом багато квадратів офісного приміщення.

Чим відрізняються частоти 2,4 ГГц та 5 ГГц?

Звичайно, ці технології мають багато особливостей, які їх відрізняють. Проте розглянемо тільки основні з них це швидкість передачі інформації, а також площа, яка покривається сигналом. 

Наприклад, при використанні 5 ГГц електромагнітні хвилі передаються на високих частотах. Це означає, що вони здатні доволі швидко передавати дані. Однак в цьому криється й головний мінус для цього діапазону. Такий сигнал стає через свою швидкість набагато більш чутливим до різних перешкод, які знаходяться в приміщенні. Тобто різні шафи, дзеркала та стіни можуть створювати проблеми для сигналу.

Якщо потрібно забезпечити максимально високу швидкість для передачі даних в просторому приміщенні, то ідеально буде застосовувати діапазон 5 ГГц. Наприклад, це буде чудово для коворкінга чи великого офісу опен-спейс.

Однак якщо у ваших приміщеннях є багато перегородок і потрібно охопити максимальний радіус сигналом, то в такому разі підключіть частоту на 2, 4. При тому ніхто не забороняє використовувати одночасно два діапазони для різних цілей.

Наприклад, якщо встановлюється маршрутизатор у звичайній двокімнатній квартирі. То для п’ятого діапазону підключають комп’ютер та телевізор, які знаходяться поруч із роутером та вимагають найшвидшої передачі інформації. А от на 2.4 ГГц буде підключена різна мобільна техніка, як планшети та телефони, з якими користувач може переміщатись по різним кімнатам. І між пристроєм та маршрутизатором часто будуть стіни та інші перепони.

Коли ваш роутер налаштовується, то буде встановлено обидва види мережі двох діапазонів. Й тоді підключаючи будь-який пристрій по Wi-Fi ви зможете для нього обирати, яку мережу використовувати.

Який роутер дводіапазонний краще обрати для бізнесу?

Обираючи роутер в магазині, ви легко помітите, як багато їх представлено на поличках. І для того щоб обрати підходяще обладнання, необхідно звертати увагу на деякі критерії.

  1. Частота. Ми вже розібрались з цим пунктом, що потрібні саме дводіапазонні роутери. 
  2. Антени. Їх кількість зовсім не важлива, тому треба звертати увагу саме на коефіцієнт посилення цих антен. Найкращі варіанти ті, в яких є внутрішня та зовнішня антена. Тим паче зовнішню можна замінювати на ту, яка вам найбільш потрібна.
  3. Кількість портів. Цей параметр залежить від того, як багато пристроїв буде підключено до маршрутизатора саме кабелем.

Ну і для того щоб отримати максимальну користь від свого роутера, важливо користуватись послугами перевіреного інтернет-провайдера LinkCom.

теги: