18.12.2020, 11:52

ЮНЕСКО внесла до списку культурної спадщини фінську сауну

ЮНЕСКО внесла в список культурного наследия финскую сауну

Спеціалізована установа організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) розширила список культурної спадщини людства. До переліку нематеріальних надбань потрапила фінська сауна як найважливіший елемент традиційної фінської культури.

Фінська національна традиція приймати сауну включена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Про це 17 грудня повідомило Міністерство освіти та культури Фінляндії, передає Час Пік.

"Фінська культура сауни була включена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО", - йдеться в повідомленні.

Це перша фінська традиція, яка відзначена відділом ООН з питань освіти, науки та культури.

Тепер Фінляндія відповідатиме за збереження банної традиції. За оцінками, в країні налічується 3,2 мільйона саун на 5,5 мільйонів жителів. Середньостатистичний житель Фінляндії відвідує сауну до 40 разів на рік, тобто практично щотижня.

"Сауна - це невід'ємна частина буднів та свят, в цілому способу життя фінів, яка підтримує їх здоров'я та благополуччя. Сауна підкреслює рівноправність та взаємоповагу людей", - сказала міністр культури іта освіти Анніка Саарікко.

В ЮНЕСКО відзначають, що у фінів сауна здавна вважалася священним місцем. Сауну використовували для розродження, для лікування хвороб, для тілесного та духовного очищення.

Найважливішою складовою сауни як ритуалу є пар, що з'являється після виливання води на гарячі камені. У пара є власне ім'я - Löyly. Пізніше ця назва поширилася і на сауну в цілому.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк