24.03.2021, 15:32

На Одещині померла військовослужбовиця, що вакцинувалася від COVID-19: у МОЗ назвали причину смерті

Марина Началова | Всі новини автора
всу

23 березня у Одеській області раптово померла військовослужбовиця, яка за два дні до того отримала щеплення від COVID-19.

Про це ]]>повідомила ]]>прес-служба Командування Медичних сил Збройних Сил України, передає Час Пік.

Як повідомляється, жінка-військовослужбовець військової служби за контрактом, перебуваючи поза межами військової частини, у позаслужбовий час, раптово втратила свідомість. Співслужбовцями було одразу викликано швидку медичну допомогу та повідомлено медичну службу військової частини. Прибувши на місце події, військові та цивільні медики проводили реанімаційні заходи, але врятувати жінку не вдалося. 

У командуванні повідомили, що військовослужбовиця найближчим часом мала бути залучена до виконання службово-бойових завдань в районі проведення ООС, тому 21 березня з дотриманням усіх алгоритмів отримала щеплення від COVID-19. Щеплення було здійснено мобільною бригадою з імунізації від Департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА, яка працює з початку вакцинації та набула досвіду.

Зі слів начальника медичної служби військової частини, де вона проходила службу, станом на ранок 23 березня скарг на стан здоров’я жінка не висловлювала. З анамнезу вона страждала на гіпертонічну хворобу.

У Міністерстві охорони здоров'я сьогодні повідомили, що за висновками судмедекспертизи, причиною смерті військовослужбовиці стала гостра серцево-судинна недостатність. У неї також встановлено атеросклеротичний кардіосклероз.

У МОЗ додали, що протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, в жінки не було. В той же день з того ж флакону вакцини було щеплено ще 9 осіб. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано.

Як повідомили у міністерстві, станом на 19 березня у світі введено понад 397 млн доз вакцини проти COVID-19. Відповідно до наявних даних ВООЗ, не зафіксовано жодного випадку смерті від вакцини проти коронавірусу.

Також зазначається, що вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин. 

За даними Центру громадського здоров’я, серцево-судинні захворювання є головною причиною всіх смертей в Україні (67%).

З початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено  137 026 осіб проти COVID-19. Серед них зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації, лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові. У МОЗ заявили, що за цим випадком регіональною групою оперативного реагування на НППІ буде проведене повноцінне розслідування, як того вимагають протоколи Міністерства охорони здоров’я.

Читайте ще: Вимога носити маску на вулиці: ЗМІ дізналися, коли це не обов'язково і як каратимуть порушників

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк