15.08.2020, 10:02

"Наслідки будуть трагічними": Зеленський прокоментував видачу "вагнерівців" Білоруссю Росії

Марина Началова | Всі новини автора
зеленский

Президент України Володимир Зеленський обурений тим, що Білорусь віддала Росії затриманих бойовиків ПВК "Вагнера". За словами голови держави, наслідки такого рішення будуть трагічними.

Зеленський опублікував з цього приводу пост у Фейсбуці, де назвав "вагнерівців" "демонами сучасної війни", передає Час Пік.

За словами Зеленського, видача Білоруссю затриманих бойовиків до Росії - "дивно, некоректно й точно неприйнятно в дружніх міждержавних відносинах".

"По-перше, публічно наговорити про якесь нібито втручання України у внутрішні процеси в Білорусі. Цього точно не було. А по-друге, людей, які дійсно мають стосунок до безумовного втручання у справи як Білорусі, так і України – перш за все України – демонстративно віддати третій стороні. Це погана історія. Історія, в якій явно знехтували довірою, об’єктивністю та адекватною оцінкою негативних наслідків", - заявив президент України.

Він зазначив, що бойовиків "Вагнера" віддали Росії попри наявні домовленості про суто юридичний і суто об’єктивний підхід до оцінки цієї справи. Зеленський також нагадав, що Офіс Генерального прокурора України звертався до Генеральної прокуратури Білорусі щодо видачі затриманих до України.

"Всім цим особам, серед яких 9 українських громадян, було обґрунтовано повідомлено про підозру в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України). Білоруська сторона залишила звернення без відповіді. Були також активні спроби по дипломатичних та особистих каналах довести нашим партнерам, чому правильно и коректно було б піти саме запропонованим нами шляхом. Але, на превеликий жаль, цього не сталося", - заявив Зеленський.

Президент вважає таке рішення несправедливим та таким, що не відповідає духу відносин між Україною та Білоруссю, заснованих на принципах поваги та взаємної допомоги.

"Наслідки цього рішення будуть трагічними. Ми розуміємо, що «вагнерівці» все одно повернуться до свого звичного заняття – розповсюдження війни. Дай боже, щоб білоруській владі не довелося й на своїй території отримати ще один палаючий, знекровлений Донбас, створити який всі ці «вагнерівці» дуже добре вміють. Бо вони – це ж про експансіонізм і насилля. Тільки про насилля", - зазначив Зеленський.

Він також наголосив, що ні "вагнерівці", ні будь-хто інший, хто обрав своїм "бізнесом" смерть, не зможуть уникнути відповідальності.

Читайте ще: Всі різні – і це допомагає триматися разом. Як працює український розмовний клуб у Сєвєродонецьку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк