03.11.2020, 20:54

В Євросоюзі виступили з рішучою заявою щодо скандалу з КСУ

Марина Началова | Всі новини автора
Петер Стано

Після скандального рішення Конституційного Суду щодо антикорупційного законодавства, Україні потрібно невідкладно відновити антикорупційну інфраструктуру.

Таку заяву зробив представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Петер Стано, передає Час Пік з посиланням на офіційний сайт ЄС.

Стано зазначив, що рішення Конституційного суду України від 27 жовтня 2020 року "має далекосяжні наслідки для всієї антикорупційної інфраструктури в Україні, створеної після Революції гідності 2014 року". Дане рішення, за його словами, також ставить під сумнів ряд міжнародних зобов'язань, які Україна взяла на себе по відношенню до своїх міжнародних партнерів, включаючи ЄС.

Стано нагадав, що боротьба з корупцією є одним з ключових орієнтирів і зобов'язань, які Україна взяла на себе в рамках Угоди про асоціацію, нещодавно узгодженої програми макрофінансової допомоги між ЄС і Україною та процесу лібералізації візового режиму.

"У той же час ми відзначаємо складність ситуації і цінуємо невідкладність, з якою президент і уряд хочуть її вирішити. Ми закликаємо українську владу в найкоротші терміни відновити законодавство про електронне декларування активів і відповідні завдання Національного агентства з попередження корупції, а також стабілізувати правовий статус Національного антикорупційного бюро України до крайнього терміну 16 грудня, встановленого Конституційним судом", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на засіданні фракції "Слуга народу" закликав депутатів перезавантажити КСУ. Також він заговорив про розпуск Верховної Ради, якщо його рішення про звільнення суддів КСУ не підтримають.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк