04.01.2021, 16:05

Спецслужби Білорусі готували вбивство Шеремета: ЗМІ оприлюднили аудіозаписи з КДБ

Марина Началова | Всі новини автора
убийство шеремета

Вище керівництво Білорусі протягом останніх кількох років санкціонувало ліквідацію політичних опонентів Олександра Лукашенка. Зокрема, в білоруських спецслужбах обговорювалося вбивство журналіста Павла Шеремета, який загинув в результаті вибуху автомобіля в Києві у 2016 році.

Про це повідомило білоруське опозиційне видання NEXTA Live, опублікувавши аудіозаписи прослуховування, передає Час Пік.

На аудіозапису, зробленому в квітні 2012-го, екс-глава КДБ Білорусі Вадим Зайцев разом з двома співробітниками антитерористичного спецпідрозділу «Альфа» обговорює способи ліквідації супротивників Лукашенко, які «кукурікають» в Німеччині.

Повідомляється, що «президент чекає цих чітких заходів», а методи «втопити, розстріляти» визнані неактуальними - стоїть завдання «спровокувати природний підрив, пожежу, вбивство і всі інші речі».

В аудіо також згадується ненависний для Лукашенка журналіст Павло Шеремет.

«Зробимо закладку якусь, і так далі, щоб цього щура, б**дь, зовсім б**дь - ні рук, ні ніг не зберуть. Все щоб було як натуральним чином», - каже на аудіо екс-глава КДБ Зайцев.

Екс-співробітник білоруського спецназу, а нині опозиційний активіст Ігор Макар вже направив цей запис в офіційні структури Брюсселя для об'єктивного розслідування злочинів режиму Лукашенка. До листа Макар також доклав деякі документи оперативної розробки, яку проводило КДБ для виявлення всіх пересувань Шеремета. У них є інформація про автомобіль та місце проживання журналіста в Москві, його контакти і номери телефонів.

Тим часом в Нацполіціі України ]]>повідомили]]>, що в грудні 2020 року слідство отримало за допомогою Служби зовнішньої розвідки України певну інформацію, що представляє інтерес в розслідуванні вбивства Шеремета.

"Документи і аудіозаписи, крайні з яких датовані 2012 роком, вже надійшли в розпорядження слідства і становлять інтерес з точки зору встановлення замовників злочину... На оприлюднених записах невстановлені особи обговорюють питання вбивства журналіста Павла Шеремета. Зокрема, відзначалося варіант отруєння з використанням токсичних речовин, а також підрив", - йдеться в повідомленні.

У Нацполіціі також зазначили, що слідство отримало дозвіл на проведення слідчих дій "в одній з європейських країн". Крім того, особу-розпорядника переданої інформації запросили для проведення необхідних слідчих дій.

Нацполіція звернулася до всіх - і до українських громадян, і до іноземців з проханням, кому відома будь-яка інформація про замовлення вбивства Шеремета, звертатися в органи поліції.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк