12.01.2021, 13:52

У Київ прибула Майя Санду: президенти України та Молдови зробили спільну заяву

Марина Началова | Всі новини автора
санду

Сьогодні у Києві з офіційним візитом перебуває Президент Республіки Молдова Майя Санду. Вона вже зустрілася з головою Української держави Володимиром Зеленським.

У Києві відбулася офіційна церемонія зустрічі Зеленського та Санду, передає Час Пік з посиланням на прес-службу ОПУ.

На площі перед Маріїнським палацом рота почесної варти відрапортувала високій гості. Пролунали гімни України та Молдови, після чого глави держав здійснили обхід воїнів почесної варти.

Володимир Зеленський та Майя Санду представили членів української та молдовської делегацій.

Потому розпочалася зустріч глав держав у форматі «віч-на-віч», після якої були анонсовані українсько-молдовські переговори в розширеному складі під головуванням Президента України та Президента Республіки Молдова з підписанням двосторонніх документів по завершенні.

Прес-служба ОПУ оприлюднила спільну заяву Володимира Зеленського та Майї Санду. Президенти України та Молдови наголосили на важливості українсько-молдовських відносин для подальшого розвитку держав.

"Результати нещодавніх президентських виборів у Республіці Молдова підтвердили європейський вибір та зобов'язання боротьби з корупцією громадян Республіки Молдова. Вони відкрили вікно можливостей для нового етапу розвитку змістовного та перспективного діалогу між нашими країнами", - йдеться в заяві.

Глави держав підкреслили спільний намір України та Республіки Молдова відновити діалог на високому рівні та надати йому динамічного характеру, створити необхідні передумови для стратегічного двостороннього співробітництва в інтересах держав та народів.

"Оскільки пандемія COVID-19 суттєво вплинула на глобальний та регіональний порядок денний, ми підтримуємо необхідність посилення міжнародного співробітництва з метою мінімізації негативних наслідків пандемії. У зв’язку з цим ми знову підтверджуємо свою підтримку принципу багатосторонності та співробітництва на міжнародних, європейських та регіональних платформах взаємодії, які, серед іншого, сприяють виробленню узгоджених підходів до існуючих та майбутніх викликів і загроз", - заявили президенти.

Зеленський та Санду підтвердили повагу України та Республіки Молдова до міжнародного права та його основоположних принципів, заявили про взаємну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України та Республіки Молдова в межах міжнародно визнаних кордонів, відзначили прагнення до зміцнення взаємодії з країнами-партнерами в Південно-Східній Європі та на Чорному морі, підтвердивши в цьому контексті свою зацікавленість стати частиною ініціативи «Тримор’я».

Президенти також підтвердили інтерес до поглиблення регіональної співпраці з метою реалізації стратегічних цілей держав щодо повноправного членства в Європейському Союзі, в тому числі шляхом імплементації Угод про асоціацію з ЄС.

Глави держав підтвердили свою готовність продовжувати зусилля і спільну координацію заради зміцнення стратегічного значення ініціативи «Східне партнерство». Вони зазначили, що вважають необхідним подальший розвиток формату співпраці «ЄС + 3 асоційовані партнери» і закликали ЄС поглибити діалог щодо ПВЗВТ та поширити його на інші аспекти співробітництва.

Санду та Зеленський підтвердили намір надати новий імпульс роботі Спільної міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва та інших двосторонніх механізмів співпраці, підкреслили спільний інтерес започаткувати нові інфраструктурні проекти, полегшити транзит та транспортування, розвивати туризм та інші сфери, що становлять взаємний інтерес, підтвердили готовність до спільних дій для забезпечення ефективного захисту навколишнього середовища.

Президенти констатували необхідність подальшої співпраці в енергетичному секторі з метою посилення енергетичної безпеки в регіоні.

Глави держав зазначили, що гуманітарна та соціальна співпраця залишатимуться важливою складовою двостороннього порядку денного. Зусилля будуть зосереджені на розвитку контактів між людьми, нових ініціатив в освіті, науці, охороні здоров’я, спорті та забезпеченні освітніх і культурних прав етнічних меншин без будь-якої дискримінації.

Президенти України і Республіки Молдова вирішили утворити Президентську Раду як новий постійно діючий формат діалогу високого рівня та механізм координації і моніторингу реалізації актуальних завдань співпраці.

Нагадаємо, Майя Санду принесла присягу президента Молдови 24 грудня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк