19.01.2021, 21:14

Експертиза підтвердила справжність "білоруських плівок" у справі Шеремета, - ЗМІ

Марина Началова | Всі новини автора
шеремет

Експертиза підтвердила справжність голосу глави КДБ Білорусі Вадима Зайцева, який планував убивство журналіста Павла Шеремета.

Про це пише видання "Настоящее время", посилаючись на дослідження петербурзької автономної некомерційної організації "Криміналістична лабораторія аудіовізуальних документів", передає Час Пік.

Як стверджується, це дослідження підтвердило автентичність аудіозапису, на якій глава КДБ Білорусі в 2008-2012 роках Вадим Зайцев планує серію політичних убивств.

На записі троє чоловіків, один з яких - Зайцев, обговорюють отруєння і підриви за допомогою "закладок" політичних емігрантів з Білорусі.

Журналісти знайшли в інтернеті 13 відеозаписів з голосом Зайцева - це його виступи в якості глави КДБ і керівника Білоруської федерації біатлону. Відібравши п'ять записів, експерти порівняли голос Зайцева з голосом чоловіка, який планував вбивства, і прийшли до висновку, що це одна і та ж людина.

"Відмінності у висоті, силі і тембральних характеристиках голосу порівнюваних дикторів відсутні", - йдеться в дослідженні. Окремо експерти відзначають, що порівнювані диктори в рівній мірі добре контролюють свій емоційний стан.

На другому, інструментальному, етапі експерти проаналізували "статистичні і динамічні спектральні мовні характеристики". Голоси змовника і Вадима Зайцева виявилися тотожні і на цьому етапі дослідження.

Нагадаємо, колишній офіцер білоруського спецназу Ігор Макар, який "злив" аудіозаписи у справі Шеремета, заявив, що Україну попереджали ще в 2012 році, що готується вбивство журналіста.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: