15.02.2021, 18:21

Дані телефонного соцопитування: Лідери ОПЗЖ втрачають підтримку після блокування своїх телеканалів, а Зеленський і Порошенко зміцнюють позиції

Марина Началова | Всі новини автора
рейтинги политиков

З 3 лютого через санкції в Україні зникли з телеефіру канали "112 Україна", NewsOne і ZIK, що входять в медіахолдинг глави політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука. Втративши майданчики, які методично "працювали" на підняття рейтингу ОПЗЖ, політсила почала стрімко втрачати підтримку електорату.

Оприлюднено нові дані соціологічного опитування, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології (]]>КМІС]]>), передає Час Пік.

Опитування проводилося 5-7 лютого 2021 року методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 2005 респондентів з різних регіонів України.

За кого могли б проголосувати українці на президентських виборах сьогодні?

Серед запропонованих кандидатів найбільше голосів отримав би нинішній президент Володимир Зеленський, за якого проголосували б 16,2% серед усіх респондентів і 22,7% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці опинився б Петро Порошенко - 13,1% всіх респондентів і 18,3% серед тих, хто визначився. На третьому місці - Юлія Тимошенко, з показниками, відповідно, 10,3% і 14,5%.

Далі йдуть Юрій Бойко (відповідно, 8,1% і 11,4%), Ігор Смешко (5,9% і 8,2%), Віктор Медведчук (3,7% і 5,1%), Володимир Гройсман (3,2% і 4,5%), Анатолій Гриценко (2,9% і 4,1%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Фахівці КМІС звертають увагу, що це опитування проведене методом телефонних інтерв'ю. Соціологи підкреслюють, що метод опитування може до деякої міри впливати на результати. Так, респонденти, які беруть участь в телефонних опитуваннях, більш освічені і заможні, ніж респонденти face-to-face опитувань (наприклад, людей з вищою освітою більше на 10%). Тому рейтинги в дослідженнях, проведених різними методами, трохи відрізняються. Наприклад, у телефонних опитуваннях підтримка П. Порошенка трохи вище, ніж в face-to-face опитуванні. Які дані більш точні, невідомо, тому що не було перепису і невідомий розподіл населення за освітою.

Як змінилися рейтинги політиків?

У порівнянні з опитуванням, яке проводилося в січні, підтримка Зеленського, Порошенка і Тимошенко дещо зросла. Рейтинг Смешко майже не змінився, так само, як і Бойко.

Проте рейтинг Медведчука в лютому "просів" з 7,5% до 5,1%. Підтримка партії "Опозиційна платформа - За життя" також зменшилася на початку лютого в порівнянні з січнем.

Якщо в січні ОПЗЖ була лідером електоральних симпатій і за неї були готові проголосувати понад 20% опитаних, то в лютому цей показник знизився до 16,8%.

Падіння рейтингу політсили збіглося з блокуванням телеканалів Медведчука. Чи стали санкції проти інформаційних майданчиків основною причиною зниження підтримки політсили, достовірно сказати складно.

Українці не дуже вірять рейтингам

Багато українців вітають новини про те, що підтримка відверто проросійської політсили знижується. Однак є чимало тих, хто не довіряє результатам соцопитувань.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк