24.02.2021, 17:42

В Україні провели нове соцопитування: хто міг би зараз стати президентом і пройти у Верховну Раду

Марина Началова | Всі новини автора
соцопрос

У свіжому соцопитуванні українці висловили свою думку щодо топ-політиків і поточних справ у країні. Стало відомо, хто зараз мав би шанс стати президентом і які партії пройшли б у парламент.

Опитування проводила соціологічна група ]]>"Рейтинг]]>", передає Час Пік.

Опитування проводилося серед 2500 респондентів віком від 18 років з різних областей методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Тож які суспільно-політичні настрої панують серед громадян?

"Україна рухається у неправильному напрямку"

Результати соцопитування показали, що 68% українців вважають, що країна рухається у неправильному напрямку, 22% - у правильному. 10% - не визначилися.

Зазначається, що у порівнянні з початком лютого зросла кількість тих, хто оцінює напрям розвитку як правильний.

Рейтинг довіри до політиків

Опитування показало, що найбільше українців довіряє президенту Володимиру Зеленському - 44%, не довіряють - 54%. Порівняно з січнем рівень довіри до президента зріс з 37 до 44%.

Спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову довіряють 29% і не довіряють - 33%, ще 32% не знають його.

Лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко довіряють 26%, не довіряють - 72%.

П'ятому президенту, лідеру партії "Європейська солідарність" Петру Порошенку  довіряють 25%, не довіряють - 74%.

Співголові фракції "ОПЗЖ" Юрію Бойку довіряють 23%, не довіряють - 60%, не знають його - 13%.

Прем'єр-міністру Денису Шмигалю довіряють 14%, не довіряють - 52%, майже третина не чули про такого.

Кого б сьогодні обрали президентом України?

Опитування показало, що якби вибори президента відбулися найближчим часом, то діючого голову держави підтримали б 23,1% тих, хто має намір голосувати та визначився із вибором.

За П.Порошенка  проголосували б 14,4%, Ю.Бойка - 11,3%, Ю.Тимошенко - 10,9%. І.Смешка підтримують 7,2%, В.Гройсмана - 5,7%, Д.Разумкова - 5,3%, Є.Мураєва - 4,9%, О.Ляшка - 4,1%, А.Яценюка - 2,9%, О.Тягнибока та В.Кличка - по 2,4%.

Які партії пройшли б у Верховну Раду?

За результатами опитування, якби зараз відбувалися парламентські вибори, то у Верховну Раду впевнено пройшли б 4 партії.

У парламентському рейтингу лідирує партія «Слуга народу» (19,7% серед тих, хто визначився і має намір проголосувати). За партію «Європейська солідарність» - 16,2%, партію «Опозиційна платформа - За життя» - 14,2%, партію «Батьківщина» - 12,0%.

Майже на межі 5-відсоткового бар'єру знаходиться партія «Українська стратегія Гройсмана», за яку б проголосували 5,1% респондентів.

Інші партії не дотягують до 5-відсоткового бар'єру: за Радикальну партію проголосували б 4,9% опитаних, партію «Сила і честь» - 4,4%, партію «Свобода» - 3,8%, партію Є.Мураєва «Наші» - 3,5%, партію «Голос» - 3,3%, партію «УДАР» - 3,2%, партію Шарія - 3,2%, «За майбутнє» - 2,8%, «Народний фронт» - 1,9%.

Ставлення українців до санкцій проти Медведчука

Соціологи поцікавилися ставленням українців до рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій у відношенні голови політради "ОПЗЖ" Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

75% респондентів відповіли, що знають проце рішення (40% добре знають, 35% - щось чули, водночас, 25% - вперше чують). 58% підтримують рішення РНБО, 28% - не підтримують. Серед тих, хто добре знають про це рішення, 73% говорять про його підтримку, 23% - протилежної думки.

52% вважають, що рішення про запровадження санкцій проти Віктора Медведчука викликане  його проросійською діяльністю, 30% - вважають це розбірками між олігархами, 16% стверджують, що це спроба повернути у власність держави трубопровід, 13% вважають це вказівкою з боку США, 10% говорять про тиск на опозицію.

Як стало відомо, на "трубу Медведчука" наклали арешт і почали повертати її державі.

Раніше соцопитування показали, що лідери "ОПЗЖ" почали втрачати підтримку після блокування їхніх телеканалів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк