19.03.2021, 17:05

Верховна Рада зняла відповідальність з виробників COVID-вакцин та медиків

рада

Верховна Рада України прийняла урядовий закон про внесення зміни до статті 9-2 закону "Про лікарські засоби", який стосується державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів.

За внесення змін до ]]>закону № 5247]]> проголосували 236 народних депутатів з 305, зареєстрованих у сесійній залі, передає Час Пік з посиланням на інформацію "УНІАН".

Законом встановлюється, що після державної реєстрації вакцин або інших препаратів для профілактики COVID-19 під зобов'язання для екстреного медичного застосування центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та здійснює реалізацію державної політики у сфері охорони здоров'я, за рішенням парламенту має право брати на себе зобов'язання від імені України, пов'язані із закупівлею, застосуванням вакцин або інших препаратів для профілактики COVID-19, державну реєстрацію яких здійснено відповідно до вимог цієї статті.

Крім того, йдеться про звільнення від відповідальності виробників та власників реєстраційного посвідчення, включно - їх працівників, медичних працівників, якщо застосування вакцин або інших препаратів здійснювалося відповідно до затвердженої інструкції.

Відповідальність знімається і з інших осіб, пов'язаних з процедурою вакцинації.

У разі настання негативних наслідків після використання вакцини, держава зобов'язується виплатити компенсації в порядку, встановленому Кабінетом міністрів.

Закон набуде чинності з дня, наступного за опублікуванням, і діятиме протягом 4 років.

Читайте також: Скасування переведення годинників в Україні: Верховна Рада прийняла важливе рішення

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк