15.04.2021, 18:18

США запровадили нові санкції проти Росії: що це означає для України

сша

Сьогодні, 15 квітня, адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові санкції проти Російської Федерації.

Час Пік розповість про те, що стало причиною введення санкцій та яку користь це може принести Україні.

Рішення Байдена пов'язане з втручанням Росії в президентські вибори в США, кампанією кібершпіонажу з боку спецслужб, а також концентрацією російських військ поблизу українських кордонів.

За що США ввели санкції проти Росії?

Як ]]>повідомили]]> в Білому домі, Міністерство фінансів США визначило 6 російських технологічних компаній, які підтримують кіберпрограму російських спецслужб, починаючи з надання експертних знань і закінчуючи розробкою інструментів та інфраструктури, що сприяють зловмисним діям в кіберпросторі.

США пригрозили Росії притягненням до відповідальності за кібершпіонаж.

Крім того, під санкції потрапили 32 юридичних та фізичних особи, які здійснювали спроби вплинути на президентські вибори в США в 2020 році шляхом дезінформації та втручання.

"Уряд США продовжить переслідування тих, хто займається такою діяльністю", - зазначили в Білому домі.

Не обійшли стороною і інтереси України. Так, санкції вводяться проти 8 фізичних та юридичних осіб, які пов'язані з окупацією і репресіями в Криму.

"Трансатлантична спільнота одностайно підтримує Україну проти односторонніх провокацій Росії вздовж лінії зіткнення на сході України, в окупованому Криму і вздовж кордонів України, а також погоджується з необхідністю негайного припинення Росією нарощування військової потужності та підбурювальної риторики", - йдеться в повідомленні.

Також у Білому домі заявили про те, що Росія заохочує атаки талібів на американських військових у Афганістані.

Що передбачають санкції?

Міністерство фінансів США видало директиву, що забороняє фінансовим установам США брати участь на первинному ринку рублевих або нерублевих облігацій, випущених після 14 червня 2021 року Центральним банком РФ, Фондом національного добробуту РФ або Міністерством фінансів РФ, а також надавати позики для зазначених відомств.

Крім того, з США будуть вислані 10 російських дипломатів, які є представниками спецслужб.

"Сполучені Штати висилають десять співробітників з російської дипломатичної місії у Вашингтоні. В особовому складі є представники російських спецслужб", - повідомили в адміністрації Байдена.

Як Росія відреагувала на санкції США?

За ]]>даними]]> російського агентства "ТАСС", представник МЗС РФ Марія Захарова прокоментувала введення нових санкції проти Москви. Вона звинуватила владу США в підвищенні "конфронтаційного градуса" і пригрозила "відповіддю".

За словами Захарової, російське МЗС вже викликало до себе на розмову посла США в Москві.

Що значить для України введення санкцій проти РФ?

Американські санкції проти Росії, за словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, сприяють посиленню відповідальності за окупацію українських територій.

"Україна вітає новий пакет санкцій США, який посилює відповідальність Кремля за окупацію Криму і масштабні порушення прав людини на півострові. Ми також підтримуємо реакцію США на зловмисне втручання РФ у справи інших країн, зокрема у вибори в США. Демократія потребує захисту", - написав міністр у Twitter.

Варто зазначити, що такий крок потенційно може сприяти зниженню рівня російської агресії щодо України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк