26.04.2021, 22:39

Макрон зателефонував Путіну і закликав знизити напруженість на кордонах з Україною

Марина Началова | Всі новини автора
макрон путин

Президент Франції Еммануель Макрон за своєю ініціативою сьогодні провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

У розмові порушувалося кілька тем, в тому числі ескалація Росією військової загрози біля кордонів України, передає Час Пік з посиланням на французькі ЗМІ.

Як зазначається, Макрон закликав Путіна сумлінно і в довгостроковій перспективі взяти на себе зобов'язання щодо зниження напруженості у відносинах з Україною шляхом ефективного відведення військ і важкої техніки від кордонів, чіткого підтвердження припинення вогню і відновлення діалогу.

Макрон наголосив на підтримці Францією своїх партнерів після серії видворення європейських дипломатів Росією. Як відомо, Росія і Захід збільшили кількість перехресних висилок дипломатів в останні тижні на тлі загострення напруженості навколо України і справи російського опозиціонера Олексія Навального.

Макрон висловив серйозну занепокоєність станом здоров'я ув'язненого в колонію Навального, який протягом трьох тижнів дотримувався голодування в знак протесту проти умов свого ув'язнення.

У прес-службі Кремля офіційно повідомили про розмову Путіна з Макроном, зазначивши, що особливу увагу було приділено "внутрішньоукраїнському конфлікту" і висловлено занепокоєння у зв'язку з "ескалацією напруженості на південному сході України". Путін звинуватив Київ у "провокаційних діях", "цілеспрямованому загостренні обстановки" на лінії зіткнення і "ігноруванні Мінських угод".

Путін в черговий раз спробував виставити Росію не стороною конфлікту і заявив про необхідність налагодження Україною "прямого діалогу з Донецьком і Луганськом" і правового оформлення особливого статусу Донбасу.

Підтверджено налаштованість на продовження щільної взаємодії Росії і Франції в "нормандському форматі", заявили в прес-службі Путіна.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський закликав змінити Мінські угоди і розширити "нормандський формат". Також він висловив думку, що "все йде до того", що його зустріч з Путіним відбудеться.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк