05.05.2021, 17:38

Рейтинги "Слуг народу" зростають, "ОПЗЖ" втрачає підтримку: результати свіжого соцопитування

Марина Началова | Всі новини автора
соцопрос

Соціологи продовжують спостерігати, як змінюються електоральні симпатії українців. У квітні було проведено соцопитування, під час якого було змодельовано ситуації гіпотетичних парламентських та президентських виборів.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) упродовж 16-22 квітня 2021 року проводив всеукраїнське ]]>опитування]]> громадської думки "Омнібус", передає Час Пік.

Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2003 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та непідконтрольних районів Донбасу).

Рейтинг політичних партій: хто пройшов би у парламент

Якби вибори до Верховної Ради проводилися у другій половині квітня 2021 року, лідером виборчої гонки стала б партія "Слуга народу": її готові підтримати 14,5% серед усіх респондентів і 21,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором.

Друге місце посідає партія "Європейська солідарність", яку підтримують 12% серед усіх респондентів і 17,7% серед тих, хто визначився з вибором.

На третьому місці партія "Опозиційна платформа - За життя", яку готові підтримати 8,3% і 12,2% респондентів відповідно. За партію "Батьківщина" готові проголосувати 7% і 10,2% опитаних. У КМІС зазначають, що різниця в підтримці цих двох партій - у межах статистичної похибки.

Подолала б прохідний бар’єр також партія "Сила і Честь" (5,2% і 7,6%). Підтримка інших партій нижче прохідного бар’єру, хоча відносно наближені до нього Радикальна партія (2,8% і 4,1%), "Українська стратегія Гройсмана" (2,7% і 3,9%) та "Громадянська позиція" (2,5% і 3,7%).

Порівняно з опитуванням, яке проводилося у лютому, зросла підтримка партії "Слуга народу" (+5,8% серед тих, хто визначився з вибором). У меншій мірі, але також простежується ріст підтримки "Громадянської позиції" (+1,9%) і "Національного корпусу" (+0,7%). Натомість, простежується зниження рейтингу "ОПЗЖ" (-4,6%), "Батьківщини" (-3%), "Голосу" (-2,1%). У випадку "ЄС" рейтинг не змінився порівняно з лютим.

Рейтинги потенційних кандидатів у президенти

Якби наприкінці квітня проходили президентські вибори, то серед запропонованих кандидатів найбільше голосів у першому турі набрав би діючий голова держави Володимир Зеленський: його підтримують 23,4% серед усіх респондентів і 31,4% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором.

У другий тур також би вийшов Петро Порошенко - його б підтримали 13,5% серед усіх респондентів і 18,1% серед тих, хто визначився.

Далі у рейтингу розташувалися Юлія Тимошенко (відповідно, 8,9% і 11,9%), Ігор Смешко (7,7% і 10,4%) і Юрій Бойко (7,1% і 9,6%). Різниця в підтримці цих кандидатів у межах статистичної похибки, зазначають соціологи.

Чому рейтинг влади зростає, а "ОПЗЖ" знижується?

Заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначає, що отримані результати свідчать про ріст підтримки партії "Слуга народу" і про зниження підтримки "ОПЗЖ". Хоча порівнюваної інформації щодо динаміки президентських рейтингів немає, але якщо порівнювати з ]]>лютневими рейтингами]]> КМІС, то хоча список кандидатів був іншим, але також можна говорити про ріст підтримки Зеленського і зниження рейтингу Бойка.

Разом з тим Грушецький зазначає, що результати соцопитування не дають інформації щодо причин динаміки рейтингів, для цього потрібні окремі дослідження.

"Можна припустити, що ріст рейтингу партії влади пов’язаний з її активізацією і резонансними рішеннями, особливо через РНБОУ. Зниження підтримки "ОПЗЖ" може бути як наслідком заборони трансляції окремих телеканалів, так і ескалації Росією ситуації на кордонах. Разом з цим, не можна виключати, що деякі прихильники "ОПЗЖ" під час опитувань більшою мірою стали "приховувати" свої реальні погляди. Наприклад, у першому турі виборів Президента 2019 року екзит-поли недооцінили підтримку Бойка, оскільки частина його виборців менш схильна брати участь в опитуваннях і щиро відповідати. Подібну тенденцію щодо кандидатів від "ОПЗЖ" та самої партії можна було спостерігати на місцевих виборах. Тому, можливо, і зараз з огляду на заборону телеканалів і агресивні дії Росії частина респондентів просто не хочуть або бояться називати свої орієнтації", - зазначає Грушецький.

Нагадаємо, соцопитування показало, що в Україні хворих на COVID-19 насправді вдвічі більше, ніж звітує МОЗ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк