02.06.2021, 16:39

У МЗС України відреагували на заяву Лукашенка про польоти до Криму

самолет

Україна буде змушена застосувати санкції проти Білорусі у разі запуску авіарейсів, про які заявив Олександр Лукашенко, в окупований Крим.

Про це в коментарі "Укрінформу" заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, передає Час Пік.

"Ми будемо діяти миттєво проти будь-яких спроб легітимізувати окупацію Криму Росією, проти будь-яких спроб нав'язати контакти з так званими "ЛНР" або "ДНР". І якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території окупованого Криму, санкції будуть неминучі з усіма негативними наслідками", - зазначила Джапарова.

Вона підкреслила, що вина в тому, що український простір закритий для літаків з Білорусі лежить виключно на Лукашенко.

"Цю "тяганину та провокації", як висловився Лукашенко, затіяла не Україна, а сама білоруська влада, очевидно, за сценарієм Кремля. Чим в міцніші обійми Путіна потрапляє Лукашенко, тим менше шансів у Білорусі залишатися дійсно незалежною і суверенною державою", - заявила дипломат.

Заступник міністра впевнена, що Білорусь явно не демонструє політику дружньої по відношенню до України держави.

"Росія грубо порушила міжнародне право, окупувавши Крим і розв'язавши агресію на сході України, за що буде нести відповідальність. Якщо Лукашенко хоче розділити цю відповідальність з Путіним на одній лаві підсудних в Гаазі, і ще більше посилити свою міжнародну ізоляцію, це, звичайно, його особистий вибір, але, впевнена, не вибір дружнього Україні білоруського народу", - підсумувала Джапарова.

Читайте також:

Лукашенко хоче запустити літаки з Білорусі до Криму

ЄС готується заборонити польоти для "Бєлавіа", - ЗМІ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк