05.07.2021, 17:52

Політичні рейтинги, продаж землі, закон про олігархів: соцопитування показало думку українців щодо нагальних питань

Марина Началова | Всі новини автора
соцопрос

Соціологи продовжують відстежувати суспільно-політичні настрої українців. Наприкінці червня було проведено соцопитування, яке показало рейтинг політичних партій, а також ставлення громадян до деяких резонансних законів.

Соцопитування проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) з 22 до 29 червня 2021 року, передає Час Пік.

Методом особистого ("face-to-face") інтерв'ю з використанням планшета було опитано 2031 респондента, що мешкають у 107 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим та непідконтрольних районів Донбасу).

Рейтинг політичних партій

Опитування показало, що якби парламентські вибори відбувалися в кінці червня, до Верховної Ради пройшли б (подолали б 5% прохідний бар’єр) сім політичних сил: «Слуга народу», «ОПЗЖ», «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «Сила і честь», Радикальна партія О. Ляшка, «Українська стратегія Гройсмана».

Найбільше голосів отримала б партія «Слуга народу» - її підтримують 13,7% серед усіх респондентів і 20,6% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. За рівнем підтримки ця політична сила понад статистичну похибку переважає інші партії, тому «Слуга народу» має «чисте» перше місце.

Одразу три політичні сили мають підтримку, яка відрізняється в межах статистичної похибки, тому формально вони разом «ділять» друге місце: «ОПЗЖ» (11,2% серед усіх респондентів і 16,9% серед тих, хто визначився), «ЄС» (відповідно, 9,9% і 15%) та «Батьківщина» (9,7% і 14,7%).

Решта три партії, які також потрапили б до парламенту, мають нижчу підтримку (але між собою їхня підтримка також відрізняється в межах статистичної похибки): «Сила і честь» (4,6% і 7%), Радикальна партія О. Ляшка (3,8% і 5,7%) і «Українська стратегія Гройсмана» (3,4% і 5,1%).

Справи в Україні рухаються у неправильному напрямку

Так вважають більшість опитаних українців - 64%. Оптимістично оцінюють напрямок руху справ – 20% (а ще 16% не змогли або відмовилися відповісти на запитання).

Більшість українців проти продажу землі

Соціологи дізналися ставлення українців до референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі і до продажу землі іноземцям.

71,7% українців висловилися за проведення референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі (проти такої ініціативи – 21%, ще 7,2% не визначилися або відмовилися відповідати).

У разі проведення референдуму, на який буде винесене запитання «Чи підтримуєте Ви заборону на продаж сільськогосподарської землі?» 65,2% респондентів проголосували б «за», а 21,8% проголосували б «проти». Ще 6,5% не взяли б участі у голосуванні, а 6,4% не визначилися або відмовилися відповідати. Таким чином, серед респондентів, які взяли б участь у голосуванні, 74,9% підтримали б заборону.

Абсолютна більшість респондентів – 84,1% – не підтримують продаж сільськогосподарської землі іноземцям. Підтримують продаж іноземцям – 12,1% (а ще 3,8% не змогли або відмовилися відповідати).

Закон про деолігархізацію не зашкодить олігархам?

Закон про деолігархізацію, який Верховна Рада вже прийняла за основу, не є загрозою для олігархів. Так вважають більшість жителів України – 56,4%. Натомість 20,4% респондентів вважають, що він становить загрозу для олігархів, ще 23,2% не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

Більшість українців не схвалюють діяльність Зеленського

Українці скоріше негативно оцінюють діяльність Президента В. Зеленського: 52,7% не схвалюють його діяльність, а 34,1% - схвалюють. Ще 13,2% не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк