09.07.2021, 07:45

В Україні створять реєстр заборонених сайтів

В Украине создадут реестр запрещенных сайтов

Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) прийняла остаточне рішення про створення реєстру заборонених сайтів.

Реєстр створюється з ініціативи великих операторів, яким важливо розуміти, які сайти підлягають блокуванню. Про це 8 липня повідомив член робочої групи з питань технічної реалізації реєстру Максим Тульєв на своїй сторінці в Facebook, передає Час Пік.

"Сьогодні на РНБО було прийнято остаточне рішення про створення реєстру заборонених сайтів - того самого "Укркомнагляду", яким ми один одного лякали жартома і який ще рік тому здавався просто абсолюно неможливим в Україні.

Створена робоча група з питань технічної реалізації реєстру", - написав Тульєв.

Максим Тульєв в коментарі виданню "НВ Бізнес" повідомив, що політичне рішення про створення реєстру вже прийнято і робоча група запрацює вже з понеділка.

"В українському законодавстві не прописано, крім рішення суду з дитячої порнографії, не прописано як саме має проходити це блокування... Наше оскарження в ЄСПЛ зараз будується на тому, що в Україні немає процедури і немає законної підстави щось заблокувати", - зазначив Тульєв.

За його словами в РНБО хочуть розробити технічні вимоги до блокування, які роз'яснять порядок блокування сайтів операторами, і зроблять цей механізм зрозумілим та прозорим.

Відзначимо, реєстр створюється з ініціативи великих операторів, яким важливо розуміти, які сайти підлягають блокуванню, а які - ні. Попередньо, РНБО готує перелік з 400 сайтів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк