09.07.2021, 18:04

Чинна влада викликає негатив у 88% українців: про що говорять свіжі політичні рейтинги

зеленский

Володимир Зеленський та партія "Слуга народу" продовжують лідирувати в політичних рейтингах, проте переважна більшість українців відчувають негативні емоції до чинної влади.

Про це свідчать дані опитування щодо соціально-політичної ситуації в країні, проведені Центром соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, передає Час Пік.

Дані були зібрані з 25 по 30 червня методом телефонного опитування САТІ з використанням планшета. В опитуванні взяли участь 2000 українців з різних регіонів (за винятком окупованих територій).

Президентський рейтинг

Опитування показало, що Зеленський лідирує в президентському рейтингу - за нього готові віддати голоси 28,8% респондентів, якби вибори відбулися сьогодні. На другому місці лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко - 18,4%, на третьому Ігор Смешко ("Сила і честь") - 10,3%, на четвертому - Юлія Тимошенко ("Батьківщина") - 8,5%. Замикає п'ятірку Юрій Бойко ("Опозиційна платформа - За життя") - 7,9%.

Разом з тим, якби до другого туру потрапили Зеленський, Порошенко та Бойко, у чинного президента, ймовірно, було б більше шансів на перемогу, ніж у інших претендентів.

Парламентський рейтинг

Якби вибори до Верховної Ради проходили зараз, п'ятивідсотковий бар'єр змогли б подолати п'ять партій:

  • "Слуга народу" - 24,8%,
  • "Європейська солідарність" - 18,1%,
  • "Опозиційна платформа - За життя" - 13,3%,
  • "Батьківщина" - 10,8%,
  • "Сила і честь" - 8,3%.

У ЗМІ зазначають, що розрив між партіями Зеленського та Порошенка скорочується. Зараз він становить менше 7%. За даними опитування, саме "Європейська солідарність" складає опозицію по відношенню до "Слуги народу". Так думають 29,5% опитаних. 24,8% вважають, що реальна опозиція - "Опозиційна платформа - За життя".

Загальна оцінка чинної влади

Опитування показало, що нинішня влада у більшої частини українців (42,3%) асоціюється з розчаруванням, 22,3% дивляться на дії влади з надією, 16,7% - з тривогою, 8,8% - з відчаєм.

Загалом, 88,6% респондентів відчувають негативні емоції щодо чинної влади.

Крім того, 62,4% опитаних вважають, що події в Україні не розвиваються в правильному напрямку.

Як змінилася ситуація в країні за Зеленського?

Тільки 7,2% респондентів вважають, що за час президентства Зеленського рівень життя покращився, 58,8% впевнені у зворотному. Також більшість опитаних (52,2%) вважають, що економічна ситуація погіршилася.

Рівно половина опитаних не помітили жодних змін щодо демократії та свободи слова. Більше половини (64,2%) вважають, що питання Донбасу та Криму не зрушилося з "мертвої точки".

По 45% опитаних не відзначають змін у сфері міжнародної підтримки та в боротьбі з корупцією.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк