13.07.2021, 17:34

Про що говорив Зеленський на форумі "Україна 30": розкритикував термін "нацменшини" і висловився про мовні квоти

зеленский

Сьогодні в Києві відкрився форум "Україна 30. Гуманітарна політика", який присвячений різним національним та мовним питанням.

На відкритті форуму виступив президент Володимир Зеленський. Час Пік наводить найважливіші заяви глави держави.

"Національні спільноти", а не "національні меншини"

Виступаючи на форумі, Зеленський заявив, що зараз ведеться розробка законопроекту про національні спільноти України - адже національні спільноти в Україні повинні бути невід'ємною частиною українського суспільства, не втрачаючи своєї самобутності.

Глава держави підкреслив, що мова йде саме про спільноти - не про національні меншини.

"Бо жодна національність у нашій державі не має відчувати себе меншиною – менш важливою, чи менш захищеною, чи менш щасливою. Ніхто не може бути в меншості, адже всі ми є громадяни Україні, всі ми – рівні. Всі ми –  гідні, рідні. І є наша велика держава. Україна – це наш великий спільний дім, добрий, теплий, міцний. І це має відчувати кожна спільнота", - зазначив Президент.

За словами Глави держави, національні спільноти повинні бути невід'ємною частиною українського суспільства, не втрачаючи своєї самобутності, мови і традицій.

Відповідаючи на питання журналістів після виступу, Зеленський уточнив, що, на його переконання, навіть саме словосполучення, яке використовується сьогодні - "національна меншина", - змушує людину почувати себе нерівною з іншими громадянами.

"Ми повинні відчувати себе рівними. Багато різних національних спільнот", - підкреслив Зеленський і додав, що захищати традиції, мову, релігію потрібно однаково, незалежно від того, чи йде мова про корінні народи або про національні спільноти. Тому почав напрацьовуватися відповідний законопроект про національні спільноти України, до написання якого долучилося багато людей.

Збереження історичної пам'яті

Зеленський повідомив, що до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років буде добудована друга черга Національного музею Голодомору-геноциду. Також важливе гідне вшанування пам'яті жертв трагедії в Бабиному Яру, 80-та річниця якої відзначатиметься в цьому році у вересні.

Зеленський зазначив, що сучасні покоління не можуть змінити історію, але можуть гідно вшанувати пам'ять всіх загиблих.

"Бабин Яр – це страшний символ Голокосту на нашій українській землі. Ми не можемо позбутись його, але можемо перемогти гідним ушануванням пам’яті всіх жертв, усіх загиблих. Питання історичної справедливості дуже гостре. Ми несемо відповідальність перед усіма минулими і всіма майбутніми поколіннями за історичну справедливість", - підкреслив Зеленський.

За словами Президента, 1,5 мільйона українських євреїв були вбиті, а в Бабиному Яру - близько 100 тисяч чоловік.

Зеленський нагадав, що відповідно до його указу триває розвиток території заповідника "Бабин Яр", створені нові концептуально нові об'єкти, розіслані запрошення і очікується багато іноземних гостей на заходах з нагоди 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Зеленський "не зовсім підтримував" мовні квоти на ТБ

У розмові з журналістами Зеленський висловив думку, що україномовний контент краще підтримувати не заборонами і квотами, а податковими пільгами.

"Я знаю, що телевізійники не задоволені тим розподілом за квотами на тих чи інших каналах. Тому що питання мови - еволюційне. Що стосується квотування, то воно було в Україні революційним, складним. Я, наприклад, не зовсім тоді підтримував саме такий підхід", - сказав Президент.

За словами Зеленського, можна було б не забороняти іншомовний контент, а, наприклад, ввести заохочення для виробників україномовного продукту, звільнивши їх від податків, тоді як компанії, що роблять контент російською чи іншими мовами, платили б податки. Це стало б поштовхом для розвитку україномовної індустрії.

Зеленський зазначив, що питання мови - дуже чутливе, і в ньому непросто знайти справедливість.

"Найбільш справедливим буде не піднімати це питання. В українському законодавстві є все, щоб ми з вами жили, працювали і підтримували нашу мову. Є якісь речі, що не є до кінця справедливими з точки зору міжнародного співтовариства, Венеціанської комісії, деяких країн щодо закону про мову. Такого, щоб всі були задоволені, ніколи не буде", - заявив глава держави.

Про підсумки 4-годинної зустрічі з Меркель

В рамках форуму Президент говорив з журналістами про свій візит до Німеччини. Він зазначив, що в ході більш ніж чотиригодинної зустрічі з Федеральним канцлером Ангелою Меркель у Берліні обговорив питання безпеки в Україні та Європі, зокрема мирне врегулювання на Донбасі і ризики від реалізації "Північного потоку - 2".

Зеленський зазначив, що задоволений зустріччю з Ангелою Меркель. Він підкреслив, що є різні погляди на реалізацію «Північного потоку - 2», але Україна змогла привести Німеччині багато аргументів щодо ризиків, які несе в собі цей проект.

Зеленський нагадав, що незабаром відбудеться зустріч Ангели Меркель і Президента США Джо Байдена.

"Там буде обговорюватися, що принесе «Північний потік - 2» Європі і окремо Україні. Як забезпечити енергетичну безпеку для громадян України, щоб ми не втрачали від цього «потоку», якщо він добудується і введеться в експлуатацію", - зазначив він.

Глава держави зазначив, що Україна докладає максимум зусиль для проведення чергової зустрічі лідерів країн Нормандського формату, але вона затягується через позицію Росії.

"Всі бачать, що Нормандську зустріч сьогодні віддаляє. Бо кластери щодо практичного втілення в життя Мінського процесу, що напрацьовані німецькою стороною, погоджені Францією, і ми в принципі «за» – вони передані російській стороні. І всі бачать, що відтерміновується Нормандська зустріч через позицію Російської Федерації", - пояснив Президент.

Нагадаємо, з'явилася інформація, що у Верховну Раду подали русифікаторські поправки до мовного закону: анонсована акція протесту.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: