19.07.2021, 18:37

Президенти України, Грузії та Молдови підписали декларацію Батумського саміту

Марина Началова | Всі новини автора

Глави держав Грузії, Республіки Молдова та України у Батумі підписали декларацію з метою зміцнити тристороннє співробітництво між країнами щодо європейської інтеграції та підтвердити свої зобов'язання співпрацювати задля мирного, демократичного та процвітаючого європейського майбутнього країн.

Декларацію Батумського саміту підписали сьогодні глави держав Асоційованого тріо - Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, Президент Республіки Молдова Мая Санду і Президент України Володимир Зеленський, передає Час Пік з посиланням на прес-службу ОПУ.

У декларації вказано, що відносини між асоційованими партнерами та Європейським Союзом базуються на спільних цінностях, на яких побудований ЄС, – демократії, повазі до прав людини та основних свобод та верховенстві права. Україна, Грузія і Молдова залишаються відданими дотриманню цих цінностей та просуванню їх у відносинах на міжнародній арені.

"Ми підтверджуємо свою непохитну відданість продовженню процесу нашої інтеграції до Європейського Союзу шляхом всеохоплюючих реформ, спрямованих на зміцнення наших демократичних інституцій, та поступовому наближенню нашого законодавства у відповідних сферах до ключових елементів права ЄС. Угоди про асоціацію з Європейським Союзом є ключовими дорожніми картами реформ, і продовження їхньої імплементації становить основу для зміцнення політичної асоціації та подальшого поглиблення економічної та галузевої інтеграції трьох асоційованих партнерів з Європейським Союзом", - йдеться у декларації.

Лідери країн домовились продовжувати співпрацю з інституціями ЄС щодо реалізації на практиці всіх можливостей та потенціалу, передбачених положеннями угод про асоціацію та поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі, що передбачають поступову інтеграцію до внутрішнього ринку ЄС.

Підписанти декларації підтвердили намір працювати над визначенням конкретних пріоритетів у сферах спільного інтересу для посилення політичного діалогу та просування економічної та галузевої інтеграції з ЄС, особливо у сферах транспорту, енергетики, цифрових трансформацій, зеленої економіки, юстиції та внутрішніх справ, стратегічних комунікацій та охорони здоров'я.

У декларації підтверджується стала підтримка Східного партнерства, прагнення співпрацювати з різними регіональними ініціативами за участю країн – членів ЄС, висловлюється подяка за тверду підтримку ЄС суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів Грузії, Республіки Молдова та України.

Підписанти зазначають, що спроби анексії Росією та незаконна окупація територій Грузії, її агресія на сході України та тимчасова окупація Криму, а також невирішений конфлікт у Придністровському регіоні Республіки Молдова являють серйозну загрозу для регіону і Європи в цілому. Глави держав висловлюють готовність опрацювати разом з ЄС шляхи мирного врегулювання конфліктів.

"Вступ до Європейського Союзу – це мета, яка об’єднує наші три держави. Європейська інтеграція не має альтернативи для наших країн, і жодна третя сторона не зможе вплинути на цей суверенний вибір. Ми вже досягли значного прогресу у відносинах з Європейським Союзом. Підтримані міцною волею наших народів стати частиною європейської сім'ї, ми єдині у своїй рішучості співпрацювати, щоб забезпечити визнання європейської перспективи для Грузії, Молдови і України, яка відкриє шлях для майбутнього членства в ЄС наших трьох держав", - йдеться у декларації.

Нагадаємо, Зеленський під час візиту у Грузію побував на межі з окупованою Абхазією.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк