23.07.2021, 09:31

Німеччина вимагає від України імплементувати "формулу Штайнмаєра" в законодавство

Марина Началова | Всі новини автора
формула Штайнмайера

Німеччина заявляє, що Україна повинна імплементувати в своє законодавство так звану "формулу Штайнмаєра".

Про це заявила прес-служба МЗС Німеччини, передає Час Пік.

У відомстві зазначили, що в результаті додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню, прийнятих рік тому відбулося помітне зниження бойових дій на сході України і стало менше жертв серед цивільного населення і військовослужбовців.

"Припинення вогню було і залишається обнадійливою ознакою того, що мир можливий, якщо у осіб, що приймають рішення, буде до цього політична воля. Однак останнім часом ми стали свідками нових бойових дій і збільшення втрат, в тому числі серед цивільного населення", - заявили в МЗС ФРН.

У відомстві закликали Росію і Україну повністю виконати висновки саміту, узгоджені в Парижі в грудні 2019 року, щоб домогтися помітних поліпшень для жителів сходу України.

"Перш за все, ми закликаємо Росію бути більш конструктивною, ніж раніше, у вирішенні конфлікту. До цього відносяться таке необхідне відкриття переходів через лінію розмежування, яка блокувалася сепаратистами протягом декількох місяців, успіхи в розмінуванні та виведення важкого озброєння. Україна також повинна виконати свої зобов'язання, такі як перенесення так званої «формули Штайнмаєра» в українське законодавство", - йдеться в заяві.

Також наголошується, що місії ОБСЄ необхідний безперешкодний і безпечний доступ до всієї зоні конфлікту, щоб більш ефективно контролювати режим припинення вогню.

"Разом з Францією Німеччина продовжуватиме активно працювати над довгостроковим врегулюванням конфлікту на сході України, незамінною основою для якого залишаються Мінські угоди", - зазначили в МЗС Німеччини.

Нагадаємо, формула, запропонована президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, передбачає проведення виборів на окупованому Донбасі з присвоєнням йому особливого статусу.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським заявила про необхідність імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк