30.08.2021, 18:30

Порошенко дав поради Зеленському перед зустріччю з Байденом

Марина Началова | Всі новини автора
порошенко зеленский

П'ятий президент України Петро Порошенко висловив свої очікування від візиту чинного голови держави Володимира Зеленського до США.

Перед зустріччю Зеленського з президентом США Джозефом Байденом, що має відбутися на цьому тижні, Порошенко оприлюднив відеозвернення, передає Час Пік.

"З власного досвіду знаю вагу і значення Вашингтону для становлення незалежної, демократичної та сильної України. Тому не можу не вболівати за успіх і результативність українсько-американського саміту. Тому і сам особисто використовував свої американські контакти та активно долучався до просування українських інтересів для досягнення змістовних результатів зустрічі двох президентів у Білому домі", - сказав Порошенко.

Він зазначив низку моментів, на яких має зосередитись Зеленський під час свого першого особистого контакту з Байденом.

Порошенко наголосив, що Зеленський має встановити добрі особисті відносини довіри з главою Білого дому і підтвердити рішучу налаштованість України на поглиблення стратегічного партнерства та союзництва зі Сполученими Штатами і нарешті запустити механізми Комісії стратегічного партнерства.

"Всі ідеї та ініціативи вже були закладені за часів віце-президентства Байдена. Йдеться про важливі складові зміцнення стійкості України у відсічі російському агресору через і укладення безпекової угоди, і координацію зусиль з просування на шляху до членства в НАТО, і розширення спектру оборонних летальних озброєнь, і військово-технічну кооперацію", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що Зеленський має переконати американських можновладців та великий бізнес у щирості та ефективності Банкової у впровадженні демократичних та соціально-економічних реформ в Україні і, в першу чергу, у боротьбі з корупцією.

"Те, що дійсно важливо для серйозного іноземного бізнесу, - це не «няні» чи усні квазі-гарантії Банкової, а насамперед верховенство права із забезпеченням незалежності правосуддя, правоохоронних та антикорупційних органів, банківського сектору в Україні", - зазначив Порошенко.

Також він наголосив, що Зеленському варто поставити крапку та роз’яснити свою позицію щодо екс-власника Приват-банку Ігоря Коломойського, який перебуває під санкціями США, покриття зрадників у справі «вагнерівців», особистих мотивів у інструменталізації судової системи для переслідування демократичної опозиції.

"Саме через реальні реформи та справжнє незалежне правосуддя пролягає шлях до реалізації так званого американського «плану Маршалла-Байдена» щодо України, який я запропонував новообраному президентові Байдену під час перших контактів з його командою на початку року. Сподіваюсь, що Зеленський розвине цю ініціативу під час свого візиту до Білого дому", - сказав Порошенко.

За його словами, варто зафіксувати важливе місце України в системі стратегічних енергетичних пріоритетів США, одним з елементів якої має стати спільна протидія «Північному потоку-2».

Також Порошенко зазначив, що з Вашингтона Зеленський має привезти орієнтовні терміни візиту Байдена в Україну, що стане підтвердженням успішності зустрічі.

На думку Порошенка, якщо йдеться про серйозний, змістовний, а не піар-візит, Зеленський у США має відвідати ще кілька місць крім Білого дому: штаб-квартиру МВФ, де Президент України має провести переговори з Виконавчим директором Фонду Крісталіною Георгієвою; штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку, де Зеленський мав би презентувати наробки Кримської платформи та залучити ООНівський компонент до міжнародних зусиль з деокупації Криму.

"Наступні дні будемо уважно стежити та вболівати за дипломатичні успіхи Глави держави на американському напрямі. Бо міцне українсько-американське стратегічне партнерство - це про Україну, про нашу незалежність, демократію, безпеку, мир та добробут. Відповідальність за здоровий дух у цьому партнерстві сьогодні лежить повністю на президентові Зеленському. Як ніколи, спільно з Вашингтоном ми потребуємо історію успіху. І нині маємо всі умови, аби це сталося", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, переговори Зеленського і Байдена вже вдруге переносяться: зустріч, яка раніше анонсувалася на 31 серпня, має відбутися 1 вересня.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк