31.08.2021, 20:26

Зеленський у Вашингтоні зустрівся з міністром енергетики США та керівником NASA

Марина Началова | Всі новини автора
зеленский

Президент України Володимир Зеленський перебуває з робочим візитом у США та вже провів кілька важливих зустрічей.

Зокрема, Зеленський зустрівся з міністром енергетики Сполучених Штатів Америки Дженніфер Гренхольм, повідомляє прес-служба ОПУ, передає ЧасПік.

Глава держави подякував Дженніфер Гренхольм за участь на чолі президентської делегації США в установчому саміті Кримської платформи та підтримку з боку американської сторони у відновленні суверенітету й територіальної цілісності України.

Під час зустрічі було обговорено актуальні питання енергетичної безпеки України та регіону.

Відбувся детальний обмін думками щодо загроз «Північного потоку – 2» для безпеки нашої держави та енергетичної безпеки у Європі. Було констатовано спільність підходів України та США щодо ризиків, які становить цей проект.

Володимир Зеленський наголосив на важливості створення ефективних запобіжників від використання Росією газу як зброї. У цьому контексті він відзначив важливість якнайшвидшого започаткування регулярних тристоронніх консультацій у форматі Україна – Німеччина – США з питань збереження українського транзиту та забезпечення європейської енергетичної безпеки.

Сторони детально обговорили шляхи активізації співпраці між Україною та Сполученими Штатами у сфері енергетики, протидії кліматичним змінам та «зеленої» трансформації.

Окрему увагу було приділено співпраці у сфері ядерної енергетики та реалізації проектів щодо будівництва додаткових реакторів на українських АЕС, використання малих модульних реакторів.

У присутності Зеленського було підписано два документи в енергетичній галузі.

Міністр енергетики України Герман Галущенко та міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм підписали спільну заяву Департаменту енергетики Сполучених Штатів Америки та Міністерства енергетики України щодо посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату.

Крім того, т. в. о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін і президент, виконавчий директор компанії Westinghouse Electric Патрік Фрагман підписали меморандум про взаєморозуміння між компаніями. Документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric щодо будівництва ядерного реактора проекту АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

Також у межах візиту до США Зеленський зустрівся з керівником Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Біллом Нельсоном.

Глава держави зазначив, що Україна зацікавлена у відродженні науково-технічного потенціалу та розглядає співпрацю з NASA як важливий компонент розвитку вітчизняної космічної галузі.

«Україна має знову стати космічною державою. Дослідження та використання космічного простору в мирних цілях – важливий компонент партнерства між Україною та США», – наголосив Володимир Зеленський.

Сторони обговорили перспективи участі українських підприємств у проекті «Антарес», програмі дослідження Місяця «Артеміда», а також проекти, до яких Україна може долучитися зі своїми унікальними космічними технологіями.

Білл Нельсон відзначив мужність і героїзм українців, які вони виявляють з часів Євромайдану та Революції Гідності.

Він також вказав на лідерську роль Володимира Зеленського в сучасних перетвореннях в Україні.

Керівник NASA прийняв запрошення Президента відвідати нашу країну.

Раніше повідомлялося, що у Вашингтоні російські журналісти намагалися вивести Зеленського на провокацію.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: