18.09.2021, 07:41

Україна видала Грузії екс-главу військової поліції Мегіса Кардаву

Скриншот: საქართველოს პროკურატურა / YouTube

Україна екстрадувала до Грузії колишнього начальника Департаменту військової поліції Міноборони Грузії Мегіса Кардаву часів президентства Михайла Саакашвілі, якого звинувачують у тортурах та розкраданні бюджетних коштів.

У Тбілісі з Києва 17 вересня екстрадували екс-главу військової поліції Мегіса Кардаву. Доставленого до міжнародного аеропорту Тбілісі ув'язненого переведено до в'язниці в Руставі. Про це повідомляють грузинські ЗМІ, передає Час Пік.

У Грузії Кардава є фігурантом 11 кримінальних справ. Відносно п'яти вже винесено вироки, слідство по шести триває.

Мегіс Кардава втік з Грузії в 2012 році після того, як влада в країні змінилася, через рік його оголосили у розшук. Його звинувачують у тортурах, організації насильницьких дій сексуального характеру та розтраті державних коштів.

Грузинський суд заочно виніс вирок Кардаві у справі про тюремний бунт, визнавши його винним в приниженні або нелюдському поводженні. У двох кримінальних справах його засудили майже до 11 років в'язниці. Ще 9 років позбавлення волі суд призначив йому "за причетність до незаконного позбавлення волі та сексуального насильства".

Мегіс Кардава був заарештований 1 листопада 2017 року в Україні - до останнього часу Кардава утримувався під домашнім арештом. Відтоді влада Грузії вимагала його екстрадиції.

Кардава не раз заявляв, що в Грузії його чекає політичне переслідування і нещодавно звернувся до народного захисника Грузії та до міжнародних організацій із закликом захистити його інтереси та безпеку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк