23.09.2021, 09:55

Президент України виступив на Генасамблеї ООН: промова Зеленського

Зеленский выступил на Генассамблее ООН

Президент України Володимир Зеленський виступив на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Основну увагу він приділив питанням агресії РФ проти України й деокупації Криму і Донбасу.

Президент України Володимир Зеленський 22 вересня у Нью-Йорку виступив на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Зеленський почав виступ о 16:30 за місцевим часом (о 23:30 за Києвом), повідомляє Час Пік.

Зеленський нагадав, що головна місія ООН – підтримувати мир по всій Землі.

"Ми вдячні, що пункт про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України булло включено до порядку денного Асамблеї. Хоча, як, залишаючись окупованими, Крим і Донбас можуть зникнути з порядку денного? Це очевидно і не тільки нам.

Я вдячний усім державам, які цього року згадали Україну у своїх виступах, саме тут, це дуже важливо, і багатьом іншим, які не соромляться, що Україна їхній друг, партнер, які можуть назвати речі своїми іменами: окупацію назвати окупацією, а агресію назвати агресією.

Не боячись, що хтось показово покине цей зал. Не треба цього робити, це майданчик діалогу. Щастя Україні це точно не принесе. Щастя Україні могло б принести, якби хтось показово покинув наші державні території, наші державні кордони", - сказав Зеленський.

Президент України попросив ООН допомогти у звільненні українців, які перебувають у російському полоні. Він зазначив, що після його виступу на Генасамблеї ООН в 2019 році кількість жертв війни на Донбасі знову зросла.

Також Зеленський закликав усіх членів ООН приєднатися до "Кримської платформи" й дорікнув ООН за те, що організація ухиляється від питання Криму.

Також Зеленський розкритикував великі держави за нерівномірний розподіл вакцин. За його словами, "світ провалив іспит на єдність" під час пандемії коронавірусу.

Для ефективної діяльності президент України закликав оновити Статут ООН, а засідання ООН Зеленський запропонував перенести в "гарячі точки".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк