31.10.2021, 20:25

Переміщення російських військ біля кордону з Україною викликає занепокоєння у США та Європі, - The Washington Post

Марина Началова | Всі новини автора

Росія знову нарощує війська біля кордону з Україною, і це викликає занепокоєння у деяких офіційних осіб у Сполучених Штатах та Європі.

Про це ]]>пише ]]>The Washington Post, посилаючись на чиновників, які говорили за умов анонімності, оскільки не уповноважені обговорювати такі питання публічно.

Як зазначається, переміщення російських військ посилили побоювання, які виникли у квітні, коли активне нарощування військ Росії поблизу кордону України викликало міжнародну реакцію.

У статті йдеться, що відновлення пересування російських військ у цьому районі відбулося в міру того, як Кремль зайняв більш жорстку позицію щодо України. Російські офіційні особи, починаючи з президента Володимира Путіна і нижче, останніми місяцями посилили свою риторику, нападаючи на зв'язки Києва із Заходом і навіть ставлячи під сумнів його суверенітет. Путін попередив, що будь-яке розширення військової інфраструктури НАТО на території України є «червоною межею» для Москви.

Наміри російських військ, які збираються на кордоні з Україною, неясні.

В останні дні в соціальних мережах з'явилися відеоролики, на яких показані російські військові ешелони та конвої, що перевозять велику кількість військової техніки, включаючи танки та ракети, на півдні та заході Росії. Майкл Кофман, директор програми вивчення Росії у некомерційній аналітичній групі CNA з Вірджинії, заявив, що на навчання це не схоже.

Офіційні особи в США та Європі почали помічати ці пересування, особливо в останні тижні, після того, як Росія завершила в середині вересня на своєму західному фланзі масштабні спільні військові навчання з Білоруссю, відомі як Захід-2021.

За словами Кофмана, загальнодоступні супутникові знімки показують, що війська 41-ї загальновійськової армії Росії, які зазвичай базуються в місті Новосибірськ, не повернулися до Сибіру після навчань, а натомість з'єдналися з іншими російськими військами біля кордону з Україною. Кофман також сказав, що кадри, розміщені в Інтернеті, очевидно, показують, що 1-а гвардійська танкова армія Росії, елітний підрозділ, що базується під Москвою, перекидає особовий склад та техніку у бік України.

Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони України, заявив, що після завершення навчань «Захід-2021» Росія залишила військову техніку, а також центри управління та зв'язку на полігонах уздовж українського кордону.

За оцінкою Данілова, чисельність російських військ, дислокованих навколо українського кордону, становить від 80 000 до 90 000 осіб, за винятком десятків тисяч, дислокованих у Криму.

Минулого разу Росія зосередила великий контингент військ біля українського кордону тільки для того, щоб згодом вивести ці сили та розвіяти побоювання з приводу нового вторгнення в Україну.

Українські офіційні особи бачать у таких діях спроби Москви зберегти напруженість та невизначеність. З 2015 року, поки лінія фронту на Донбасі залишається більш-менш стабільною, нарощування сил не призводило до масового захоплення території з боку Росії або підтримуваних нею сепаратистських сил.

Кофман заявив, що цього разу ситуація, можливо, заслуговує на особливу увагу, оскільки Росія, схоже, знизила свій поріг для того, що спонукає Кремль до дій в Україні.

«Я думаю, вам потрібно зробити крок назад і поглянути на рік цілісно, ​​і якщо ви це зробите, ви дізнаєтеся, що російський тон і меседж по Україні кардинально змінилися», - сказав він.

Нагадаємо, в МЗС Туреччини попросили Україну не використовувати вираз "турецький Bayraktar" для куплених ударних безпілотників, які використовуються на Донбасі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк