19.11.2021, 11:26

Зеленський ветував закон про фінансування діяльності політичних партій

Владимир Зеленский / фото - president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями на доопрацювання закон, що вносить зміни в регулювання фінансування діяльності політичних партій.

Володимир Зеленський ветував та повернув на доопрацювання законопроєкт № 5253-1 "Про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій". Про це ]]>повідомляється ]]>на сайті Верховної Ради, передає Час Пік.

Тепер Верховна Рада протягом місяця повинна знову розглянути законопроєкт з урахуванням пропозицій президента.

Доопрацювати законопроєкт 5253-1 вимагав Громадський рух "]]>Чесно]]>" та ще понад 60 організацій, які підписали відповідне звернення до Зеленського.

"Цим законопроєктом парламент декларував намір відновити для політичних партій обов'язок подавати фінансову звітність. Але через конфлікт підтриманих правок та чинної редакції закону "Про політичні партії в Україні" насправді цього не зробив, запровадивши натомість низку корупціогенних норм.

Пропозиції президента враховують всі три пункти звернення від громадськості. Це означає, що у разі оперативної реакції парламентарів до 28 лютого 2022 року політичні партії будуть зобов'язані подати до НАЗК всі фінансові звіти, які не подавали ще з березня 2020 року, тобто майже за два роки. Надалі звітування повернеться у звичне річище – і наступні звіти політсили подаватимуть щоквартально", - зазначили в "Чесно".

Нагадаємо, 9 листопада голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков закликав Зеленського накласти вето та повернути на доопрацювання Верховній Раді закон, який вносить зміни до регулювання фінансування діяльності політичних партій.

У НАЗК підкреслили, що до відповідного законопроєкту №5253-1 при голосуванні депутати внесли зміни, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати.

У 2020-2021 роках парламентські партії отримали з держбюджету майже 1,5 млрд гривень як фінансування статутної діяльності та компенсацію за витрати на виборчу кампанію. Куди саме витрачаються ці кошти платники податків не знають, оскільки партії користуються правом не подавати фінзвіти до НАЗК.

Відповідно до законопроєкту, також встановлюються додаткові вимоги про обґрунтованість та оприлюднення рішень НАЗК про призупинення або припинення держфінансування партій.

Також Зеленський пропонує виключити з тексту законопроєкту пропозицію про виділення з бюджету додаткових коштів на фінансування партій (раніше нардепи пропонували виділити гроші, які партії недоотримали за 2019 рік).

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк