22.11.2021, 17:08

Сурков написав статтю, в якій заявив, що "Росія повинна розширюватись"

Марина Началова | Всі новини автора

Колишній помічник президента Росії Владислав Сурков написав статтю, в якій містяться тези про імперські амбіції РФ.

З повним текстом статті можна ознайомитись на сайті "]]>Актуальні коментарі]]>", передає Час Пік.

У своїй статті під назвою "Куди подівся хаос? Розпакування стабільності" Сурков розмірковує на прикладі фізичних законів про те, що хаос і безлад ніколи і нікуди не зникають і навіть збільшуються, і приходить до висновку, що в Росії, незважаючи на останні 20 років "стабільності", хаос має десь зростати.

Сурков пише, що "хаос йде в сліпі зони суспільного життя". "Люди не хочуть бути проти. Люди хочуть бути паралельно, не перетинаючись із системою без крайньої потреби", - заявляє автор. - "Для паралельних людей сходити на вибори або пронести правильний плакат - не більше, ніж спосіб якнайшвидше віддати кесареві кесарево, щоб потім повернутися назад у свій особистий недовсесвіт, де вони мешкають у повній невідповідності з духом і та літерою цього плаката".

На думку Суркова, якщо "токсичній соціальній ентропії" не давати "випустити пару", то можна отримати дестабілізацію за прикладом 80-х та 90-х років.

"Соціальна ентропія дуже токсична. Працювати з нею в наших домашніх умовах не рекомендується. Її потрібно виносити кудись подалі. Експортувати для утилізації на чужій території", - йдеться у статті.

Сурков пише про розрядку внутрішньої напруженості через зовнішню експансію за формулою "Поділяй і володарюй".

"Римляни робили це. Всі імперії роблять це. Протягом століть Російська держава з її суворим і малорухомим політичним інтер'єром зберігалася виключно завдяки невпинному прагненню за власні межі. Вона давно розучилася, а швидше за все, ніколи і не вміла виживати іншими способами. Для Росії постійне розширення не просто одна з ідей, а справжній екзистенціал нашого історичного буття", - пише Сурков.

За його словами, імперські технології є ефективними і сьогодні.

"Кримський консенсус - яскравий приклад консолідації суспільства за рахунок хаотизації сусідньої країни. Скарги Брюсселя і Вашингтона на втручання Москви, неможливість врегулювання значущих конфліктів по всій земній кулі без російської участі показують, що наша держава не втратила імперських інстинктів", - заявляє автор публікації.

Сурков називає США "найбільшим постачальником різноманітних заворушень на світовий політичний ринок", але заявляє, що незабаром конкуренцію Штатам у цьому може скласти Китай, і постраждати від цього нібито може Євросоюз.

Росія ж, на його думку, "отримає свою частку в новому всесвітньому збиранні земель (вірніше, просторів), підтвердивши свій статус одного з небагатьох глобалізаторів, як бувало в епохи Третього Риму або Третього Інтернаціоналу".

"Росія буде розширюватися не тому, що це добре, і не тому, що це погано, а тому що це фізика", - пише Сурков.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: