26.12.2021, 19:02

"Оточив себе коміками": У The New York Times вийшла розгромна стаття про Зеленського

Марина Началова | Всі новини автора

До того як піти в політику, президент України Володимир Зеленський був телеактором і коміком, і він розмістив союзників з аналогічною біографією на ключових постах в уряді, включаючи вищих радників, законодавців, адміністраторів і навіть начальника розвідки.

Про це йдеться у свіжій статті авторитетного видання ]]>The New York Times]]>, передає Час Пік.

"Народи обирали своїх лідерів з багатьох областей, у тому числі з військових та академічних кіл, але уряд України може бути першим, хто значною мірою спирається на телебачення та кінокомедію", - йдеться у публікації.

У статті наголошується, що у 2019 році, до того, як стати президентом, Зеленський вів своє комедійне шоу "Ліга сміху". Наразі, коли Росія нарощує сили на кордоні з Україною та є великий ризик вторгнення, Зеленський оточив себе вихідцями з його комедійної студії "Квартал 95". Досвід дипломатії чи ведення війни мають мало хто з них.

"Існує ризик того, що люди не володітимуть авторитетом і досвідом", - заявила в інтерв'ю Орісія Луцевич, директор програми вивчення України у Chatham House в Лондоні. - "Я не хотіла б перебувати в кімнаті, коли є всього пара хлопців, які вміють знімати відео. Зараз не мирний час. Це час війни".

Як зазначається у статті, за словами політичних аналітиків, Зеленський призначав на посади колег із комедійної індустрії, покладаючись на особисту лояльність, а не досвід у політиці. З посиланням на український сайт Bihus.Info повідомляється про три десятки людей, пов'язаних із комедійною студією Зеленського та його сім'єю, які зараз перебувають в уряді, зокрема на посадах у Службі безпеки і військовій розвідці.

"Зеленський неодноразово відкидав звинувачення в легковажності, а його союзники заявляють, що його комедійне минуле та іскрометний гумор насправді є політичними активами", - йдеться у матеріалі.

У статті також згадується телесеріал "Слуга народу", в якому Зеленський зіграв вчителя, який став президентом. Згодом Зеленський назвав політичну партію на честь свого телешоу. Актори, режисери та керівники ЗМІ очолили партію та пішли за ним до влади.

Зазначається, що голова адміністрації президента Андрій Єрмак був медіа-юристом та кінопродюсером. Голова внутрішньої розвідки Іван Баканов був директором студії "Квартал 95". Головний радник президента Сергій Шефір був сценаристом та продюсером, серед головних заслуг якого - популярний романтичний комедійний фільм "Вісім перших побачень" та телесеріал "Родичі".

Також повідомляється, що Зеленський жартував на президентській посаді, іноді в напружені моменти. У липні Путін написав есе, яке було сприйнято як загрозливий жест, описуючи Росію та Україну, по суті як одну націю, текст, що пропонує виправдання для об'єднання цих країн. У ньому описувалися братські узи, на що Зеленський відповів: "як Каїн і Авель" .

Він також пожартував з приводу трактату Путіна, що складається приблизно з 5000 слів, присвяченого середньовічній історії, заявивши, що російський президент, схоже, мав багато вільного часу.

"У міру того, як Україна готується до можливої ​​війни з Росією, зростає занепокоєння з приводу того, що недосвідченість в оточенні Зеленського може мати жахливі наслідки, і не тільки для їхньої власної країни. Аматорська помилка може стати приводом для війни, що значно посилить тертя між Росією та США", - йдеться у статті.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк