23.01.2022, 21:16

Кулеба: Якщо Росія визнає "ЛДНР", це означатиме її вихід з Мінських домовленостей

Марина Началова | Всі новини автора

Якщо Росія визнає так звані "республіки" Донбасу, це означатиме вихід Москви з Мінських домовленостей.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Час Пік.

Кулеба прокоментував звернення до президента Росії депутатів-комуністів з Держдуми з проханням визнати так звані "ЛНР" і "ДНР".

"Можливе визнання «ЛНР» та «ДНР» Російською Федерацією стане очевидним і повним виходом Росії з Мінських домовленостей", - зазначив міністр.

З приводу того, що РФ сама постійно звинувачує Україну у недотриманні Мінських домовленостей, Кулеба заявив:

"Росія каже багато чого. Наприклад, що вона ніколи «не нападала» на Україну. Наприклад, що «їх немає» на Донбасі. Для світу є картинка тут абсолютно чіткою і очевидною. Перше. Росія є стороною конфлікту. Друге. Росія має виконувати частину Мінських домовленостей, починаючи з безпекової частини. Третє. Україна за останні роки (і в цьому є велика заслуга президента Зеленського особисто) зробила все для того, щоб зміцнити зв’язки з окупованими територіями, з громадянами України, які живуть на окупованих територіях, і для виконання Мінських домовленостей та рішень нормандських самітів. Зараз абсолютно беззаперечним є факт, що відповідальність за ситуацію і за майбутнє виконання Мінських домовленостей лежить на Російській Федерації".

Раніше голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москва офіційно не розглядає можливість визнання "ЛДНР", оскільки вони відкликали прохання про незалежність ще в 2015 році.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк