04.02.2022, 07:28

Зеленський і Макрон провели телефонну розмову: головні теми

Зеленский и Макрон провели телефонный разговор

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном. Це друга телефонна розмова українського та французького лідерів за тиждень.

Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Еммануель Макрон 3 лютого обговорили низку питань у телефонному режимі. Про це в ефірі програми "Право на владу" повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба, передає Час Пік.

За його словами, зараз йде постійне узгодження позицій сторін, щоб виступити з сильної позиції у переговорах з Росією.

"Я тільки що приїхав прямо з офісу президента, де у президента була чергова розмова з президентом Франції. І це друга розмова за тиждень, Динаміка дуже інтенсивна", - сказав Кулеба.

Президент України в ході телефонної розмови з Еммануелем Макроном обговорив протидію викликам безпеки та активізацію "нормандського формату". Про це глава держави повідомив на своїй сторінці у Twitter.

"Продовжили діалог з Еммануелем Макроном щодо протидії викликам безпеки та активізації мирного процесу в межах нормандського формату. Узгодили подальші спільні кроки з підтримки стійкості України та посилення фінансової та економічної взаємодії", - написав Зеленський.

За півтори години до розмови із Зеленським президент Франції провів бесіду з Володимиром Путіним. Під час розмови вони обговорили ситуацію на кордоні України та питання, пов'язані з російськими пропозиціями щодо "гарантій безпеки".

"Продовжено предметний діалог щодо ситуації навколо України та питань, пов'язаних з російською ініціативою щодо вироблення довгострокових правових гарантій безпеки Російської Федерації. Лідери обмінялися оцінками поточного стану справ, зокрема з урахуванням недавніх контактів з низкою міжнародних партнерів, а також у контексті головування Франції у Раді Європейського Союзу", – йдеться у повідомленні прес-служби Кремля.

Раніше Еммануель Макрон заявляв, що його пріоритетом у цих дискусіях буде "знайти політичні умови для виходу з кризи та деескалація" напруженості через накопичення російських військ навколо України. Макрон підкреслив важливість обговорення умов для досягнення стратегічного балансу в Європі та наголосив на необхідності "прискорити" мирний процес на Донбасі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк