14.02.2022, 16:14

Крок до деескалації? Резніков поговорив по телефону з міністром оборони Білорусі

14 лютого відбулася телефонна розмова Міністра оборони України Олексія Резнікова з Міністром оборони Республіки Білорусь Віктором Хреніним.

Про це повідомила прес-служба Міноборони України, передає Час Пік.

Як зазначається, бесіда відбулась заради відновлення атмосфери діалогу, зниження градусу публічних проявів та забезпечення безпеки у регіоні.

Очільники оборонних відомств обговорили питання реалізації заходів щодо підвищення довіри і транспарентності під час проведення військових навчань поблизу державного кордону. А також щодо виключення можливих інцидентів та взаємного інформування про виникнення позаштатних ситуацій.

Міністр оборони України поінформував білоруського колегу про хід командно-штабних навчань «Заметіль - 2022», підкресливши їх оборонний характер.

З метою зміцнення взаємної довіри домовлено про візит аташе з питань оборони Республіки Білорусь в Україні на заходи навчань «Заметіль – 2022», а також про візит аташе з питань оборони України у Республіці Білорусь на заходи білорусько-російських навчань «Союзна рішучість - 2022».

Міністри також домовились про продовження контактів з метою розвитку відносин в оборонній сфері в дусі добросусідства.

«Вдячний моєму колезі Віктору Хреніну за відверту розмову. Я неодноразово підкреслював, що стосунки між українським і білоруським народами є особливими. Наші почуття є дуже теплими. Будь-які загрози чи провокації з боку України по відношенню до Білорусі виключені, це просто неможливо. Віктор Геннадійович так само запевнив мене у відсутності ризиків і загроз для України з території Республіки Білорусь. Ми обговорили речі, які зараз на порядку денному і визначили алгоритм подальшої взаємодії. Сприймаю це як позитивний сигнал і перший крок до плідної співпраці» - сказав Міністр оборони України Олексій Резніков.

У свою чергу, у прес-службі Міноборони Білорусі заявили, що телефонна розмова відбулася з ініціативи української сторони.

"Під час телефонної розмови сторони обговорили питання поточного стану співпраці у військовій сфері, наявні «больові точки», а також конкретні кроки щодо зміцнення атмосфери довіри та безпеки в регіоні", - йдеться у повідомленні білоруського військового відомства.

Як зазначається, Хренін заявив, що "народ України був і буде для Білорусі братнім народом", і Білорусь "не є ініціатором напруженості у відносинах Білорусі та України".

Наприкінці телефонної розмови Хренін нагадав про слова президента Білорусі Олександр Лукашенко, який неодноразово заявляв: «Важливе завдання – не втратити братерський народ України. Все можна виправити - економіка, товарообіг, дипломатичні відносини. Духовний зв'язок наших народів не повинен дати тріщини. І ми не можемо допустити розриву братніх зв'язків між народами».

У Міноборони Білорусі зазначили, що міністри обговорили проведення заходів підготовки Збройних Сил і висловили впевненість, що ці заходи не несуть загроз безпеці братнім країнам.

Нагадаємо, Росія відповіла Україні на запит про активізацію російських військ.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк