05.04.2022, 20:55

Зеленський виступив перед Радбезом ООН: основні заяви

Марина Началова | Всі новини автора

Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступив перед Радою безпеки ООН по відеозв'язку.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки наводить основні тези виступу президента:

- Постійний член Ради Безпеки ООН руйнує внутрішню гідність держав, руйнує державні кордони, забираючи права більш ніж десятка народів на самовизначення та самостійне державне життя.

- Де ця безпека, яку має гарантувати Рада Безпеки? Її немає, хоча і є Рада Безпеки. Тож де той мир, заради якого створювалась ООН? Ключова інституція світу, яка повинна забезпечувати примус будь-яких агресорів до миру, просто не може ефективно працювати.

- Повна правда, повна відповідальність. У цьому має бути зацікавлена і кожна держава в системі ООН, для того, щоб раз і назавжди покарати того, хто вважає себе привілейованим.

- РФ перетворює право вето у Раді Безпеки ООН на право смерті, підриває всю архітектуру глобальної безпеки.

- Якщо це продовжиться, то кожна з держав зможе розраховувати тільки на силу зброї. А не на міжнародне право, не на міжнародні інституції. ООН можна буде просто закрити.

У своєму зверненні Зеленський запропонував змінити систему Організації Об'єднаних Націй, почати – з конференції у мирному Києві:

- Час трансформувати систему, якою є сама Організація Об'єднаних Націй.

- Щоб це зробити, пропонуємо скликати глобальну конференцію. І ми просимо це зробити вже у мирному Києві, для того щоб визначитись, як будемо реформувати світову систему безпеки, як будемо реально гарантувати непорушність загальновизнаних кордонів і цілісність держав.

- Зараз очевидно, що цілі, які закладали в Сан-Франциско в 1945 році при створенні глобальної безпекової міжнародної організації, не досягнуті.

Тим часом ЄС запроваджує 5-й пакет санкцій проти Росії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк