13.04.2022, 15:13

Макрон не зміг назвати війну геноцидом і заявив, що українці та росіяни - "брати"

Марина Началова | Всі новини автора

Президент Франції Еммануель Макрон, на відміну від свого американського колеги, відмовився називати війну РФ проти України геноцидом.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу France 2, повідомляє Час Пік.

Відповідаючи на запитання, чи буде він за прикладом президента США Джо Байдена використовувати термін "геноцид" для опису вбивств українців російськими військовими, Макрон заявив: "Сьогодні я був би обережний з такими термінами, тому що це братські народи... Я хочу продовжувати намагатися, наскільки це можливо, зупинити цю війну і відновити мир. Я не впевнений, що ескалація риторики служить цій справі".

"Те, що ми можемо з упевненістю сказати, це те, що ситуація є неприйнятною і що це військові злочини. Ми переживаємо військові злочини, безпрецедентні на нашій землі - нашій європейській землі", - додав Макрон.

У МЗС України заявили, що розчаровані небажанням Макрона визнати геноцид українців після всіх відвертих заяв російського керівництва та злочинних дій російських військових.

"Україна та Росія історично близькі з об’єктивних причин, але міф про два братських народи Росії та України почав руйнуватися після окупації Криму та агресії на Донбасі в 2014 році. Тоді російські «брати» нібито прийшли захищати російськомовне населення. Але за вісім років вбили 14 тис. українців. 
Цей міф остаточно зруйнувався, коли перші російські ракети полетіли на українські міста в лютому. 
«Братній» народ не вбиває дітей, не розстрілює цивільних, не ґвалтує жінок, не калічить літніх людей та не знищує будинки іншого «братнього» народу. До звірст проти беззахисних людей не вдаються навіть найзапекліші вороги. 
Наразі немає ані моральних, ні реальних підстав вести розмови про «братні» зв‘язки російського та українського народів", - заявив прес-секретар МЗС України Олег Ніколенко.

Також Макрон розповів, чому Путін напав на Україну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: