07.05.2022, 11:13

У Берліні заборонили українські та російські прапори на заходах 8-9 травня: реакція посла

Марина Началова | Всі новини автора

Влада федеральної землі Берлін заборонила під час заходів 8-9 травня демонстрацію символіки України та Росії.

Про це пише видання Politico, передає Час Пік.

Повідомляється, що влада Берліна заборонила вивішування російських та українських прапорів біля міських меморіалів у ці вихідні, коли люди відзначають 77-у річницю закінчення Другої світової війни.

Кілька днів тому українська громада Берліна домовилася з місцевою владою про проведення акції з українською символікою та отримала на це дозвіл. Проте 6 травня поліція Берліна надіслала організаторам акції листа, в якому йшлося про заборону використання будь-якої символіки України під час відвідування пам'ятників, присвячених подіям Другої світової війни.

"Акт пам'яті, а також повага до меморіалів та пам'ятників мають бути збережені на тлі нинішньої агресивної війни Росії в Україні, - йдеться в заяві берлінської поліції у п'ятницю. - Війна не повинна вилитися в конфлікти чи суперечки в Берліні, що виходять за межі демократичного дискурсу".

Очікується, що у ці вихідні меморіали у пам'ять про радянські жертви Другої світової війни стануть популярними місцями збору тих, хто засуджує нинішню війну, і тих, хто її захищає.

У поліції заявили, що окрім заборони на вивішування поруч із такими об'єктами російських та українських прапорів, також заборонено виконання військової музики.

"Ми захищатимемо гідне поминання на 15 меморіалах і пам'ятниках за допомогою комплексних правил, покликаних запобігти будь-якій конфронтації в цих місцях, - заявила начальник поліції Барбара Словик. - В той же час ми вживаємо заходів проти будь-якої форми підтримки, схвалення або навіть прославлення агресивної війни Росії проти України, особливо на зборах".

Сенатор з питань внутрішніх справ, цифровізації та спорту в уряді Берліна Іріс Шпрангер окремо підкреслила, що будуть заборонені будь-які дії, які можна інтерпретувати як підтримку російського вторгнення в Україну, а також символи цієї агресії - букви "Z", "V" і георгіївська стрічка.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав владу Берліна негайно скасувати введені обмеження щодо використання української символіки.

"Ми шоковані тим, що берлінська поліція заборонила носити прапори, пов'язані з Україною, 8 і 9 травня. Це ляпас Україні і ляпас українському народу", - заявив він.

"У столиці заборонено публічне носіння українського прапора, як і російського, під яким день і ніч скоюються гірші військові злочини проти мирного українського населення та десятків тисяч українців, жінок та дітей, холоднокровно вбитих, це величезний скандал. Це не тільки свідчить про відсутність такту, а й катастрофічне політичне рішення", - наголосив Мельник.

Він зазначив, що на такому фоні всі заяви про солідарність з Україною - порожні слова.

Як зазначив посол, можна зрозуміти прагнення поліції забезпечити безпеку, але той факт, що жертву і злочинців прирівнюють, просто обурливий.

Раніше повідомлялося, що Німеччина надасть Україні 7 САУ Panzerhaubitze 2000.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: