18.05.2022, 10:39

Туреччина може підтримати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО: названо умови

Турция может поддержать вступление Финляндии и Швеции в НАТО

Туреччина може підтримати заявки Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО за певних умов.

Туреччина висунула низку вимог щодо підтримки заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО. Про це ]]>повідомляє ]]>Bloomberg із посиланням на трьох турецьких високопосадовців, передає Час Пік.

Зокрема, Анкара наполягає на тому, щоб нові кандидати в членство у НАТО визнали її стурбованість діяльністю курдських збройних формувань як усередині Туреччини, так і за її межами, у Сирії та Іраку.

Зазначається, що це було основним джерелом напруги всередині Альянсу, оскільки низка країн підтримує YPG – сирійські курдські підрозділи "Сил народної самооборони", визнані в Туреччині терористичною організацією.

Туреччина вимагає від Швеції та Фінляндії публічно засудити як Робочу партію Курдистану, так і інші курдські організації.

Як повідомляють джерела агентства, також Туреччина хоче, щоб Швеція та Фінляндія зняли обмеження на експорт зброї, які вони запровадили разом із декількома іншими членами ЄС, у відповідь на вторгнення країни до Сирії у 2019 році.

Крім того, серед вимог турецької сторони повернути Туреччину у програму постачання винищувачів F-35, з якої її виключили після того, як вона придбала РФ систему протиракетної оборони С-400.

Нагадаємо, Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган висловився проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО. Анкара може заблокувати плани обох країн, оскільки для вступу до Альянсу потрібна згода всіх його 30 членів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк