17.06.2022, 07:33

Санкції, зброя, кандидатство у ЄС: Кулеба розповів про результати візиту лідерів Франції, Німеччини, Італії та Румунії

Марина Началова | Всі новини автора

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підбив підсумки візиту до Києва президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем‘єр-міністра Італії Маріо Драґі та президента Румунії Клауса Йоханніса.

"День був справді крутий. Тривала, детальна розмова президента Володимира Зеленського з чотирма лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії", - пише Кулеба у Фейсбуці.

Він розповів про результати:

1. Санкції. Гості отримали повні пакети напрацювань групи Андрій Єрмак - Майкл Макфол щодо подальших санкцій. Гості визнали, що деякі лідери в Європі відчувають «втому від санкцій», але особисто вони готові рухатися далі. Нові санкції будуть.

2. Зброя. Були деякі нові корисні оголошення. Президент подякував і на цифрах пояснив, чому треба більше і частіше. Гості почули.

3. Кандидатство. У порівнянні навіть з початком тижня ми сьогодні стали ближче до отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Гостям подяка. Але ще не всі перешкоди подолано, не всі пастки обійдено. Рішення ухвалюється консенсусом, тому усі командно продовжуємо спокійно, зосереджено працювати на результат.

4. Зерно. Всі погоджуються, що довіряти Росії не можна, треба працювати через ООН і мати чіткі гарантії. Паралельно будемо суттєво розвивати наземні коридори. Тема зерна безпосередньо пов’язана з темою сприйняття нашої війни в Африці, Азії та Латинській Америці. На цю тему теж дії скоординували.

5. Переговори. Гості не примушували, не схиляли, не тиснули, не ув’язували. «Україна повинна виграти цю війну» - показові слова Макрона. Кулеба радить - облишити цей страх. Здається, за останній час президент і вся його дипломатична команда дали достатньо підстав повірити, що ми не ті, кого можна примусити, схилити, затиснути або розвести.

Як повідомлялося, Франція передасть Україні ще шість одиниць САУ "Caesar".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк