09.08.2022, 09:20

Україна закликала МАГАТЕ терміново відвідати Запорізьку АЕС

Запорожская АЭС

Україна звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) та Організації об'єднаних націй (ООН) з закликом терміново направити місію на Запорізьку АЕС.

Україна закликала МАГАТЕ відвідати ЗАЕС до кінця місяця. Відповідну заяву ]]>озвучив ]]>постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк, повідомляє Час Пік.

Він заявив, що армія РФ хоче спричинити відключення електроенергії на півдні України, обстрілявши ЗАЕС.

"Ми використовуватимемо всі можливі дипломатичні канали, щоб наблизити МАГАТЕ та ООН до проведення цієї місії.

Нам цей візит дійсно потрібен терміново, якнайшвидше. Я б сказав, не пізніше кінця цього місяця", - заявив Євген Цимбалюк.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець наголосив, що, згідно з міжнародними нормами, актом ядерного тероризму вважається вже сам напад на об'єкт, де працюють з ядерними чи радіологічними матеріалами. Під ядерний тероризм підпадають також і дії, які мають на меті порушити, саботувати або маніпулювати операціями, що відбуваються на станції, що може призвести до викиду радіоактивності.

За його словами, лише рішучі спільні дії світової спільноти зможуть вберегти мільйони людських життів та разом протистояти ядерному тероризму з боку РФ.

Нагадаємо, російські окупанти заявили про готовність підірвати Запорізьку АЕС.

Президент "Енергоатому" Петро Котін в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів про ядерний тероризм російських окупантів на захопленій Запорізькій АЕС.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк