26.10.2022, 07:23

Радбез ООН на закритому засіданні розглянув звинувачення на адресу України у створенні "брудної бомби"

Совбез ООН провел закрытое заседание / Фото: REUTERS

Рада Безпеки ООН провела закрите засідання на запит Росії, де розглядала її звинувачення на адресу України у створенні "брудної бомби".

РФ стверджує, що Україна наказала двом організаціям створити "брудну бомбу". Посол РФ в ООН Василь Небензя 24 жовтня надіслав листа до ООН з докладним викладом звинувачень, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

На закритому засіданні заступник посла РФ в ООН Дмитро Полянський заявив, що докази про "брудну бомбу" було передано західним колегам. За його словами, це була інформація розвідки.

"Ми цілком задоволені (засіданням), тому що ми підвищили рівень обізнаності. Я не проти того, що люди говоритимуть, що Росія кричить "Вовк!", якщо цього не станеться, тому що це жахлива, жахлива катастрофа, яка загрожує потенційно всій Землі", - сказав журналістам Полянський.

Водночас, заступник посла Великобританії в ООН Джеймс Каріукі заявив після засідання Ради безпеки, що його учасники "не побачили й не почули жодних нових доказів", що підтверджують "явно брехливі звинувачення Росії".

"Це суто російська дезінформація, яку ми бачили багато разів раніше, і вона повинна припинитися", - зазначив Каріукі, назвавши засідання "порожньою тратою часу".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що звинувачення РФ свідчать про те, що Москва планує застосувати тактичну ядерну зброю й намагатиметься звинуватити у цьому Київ.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що звинувачення РФ у підготовці Україною застосування "брудної бомби" є частиною нового етапу кампанії з дезінформації цивілізованого світу.

"Вони намагаються таким чином заблокувати надання пакетів будь-якої допомоги Україні", - сказав Резніков.

Президент США Джо Байден наголосив, що Росія "зробить неймовірно серйозну помилку", якщо використовує тактичну ядерну зброю.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк