02.12.2022, 14:27

Сейм Польщі провалив голосування за визнання РФ державою-спонсором тероризму

Сейм Польши провалил голосование за признание РФ государством-спонсором терроризма

Сейм Польщі не зміг ухвалити резолюцію про визнання РФ державою-спонсором тероризму. Це сталося через внесену правлячею партією поправки, прийняття якої заблокувала опозиція.

Під час вечірнього обговорення, яке передувало голосуванню, фракції та групи одностайно підтримали резолюцію. Проблеми почалися, коли було внесено поправку про загибель президента Польщі Леха Качинського, повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

Під час дебатів у проєкт було подано поправку від "ПіС", що викликало заперечення опозиції.

"Російська Федерація несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів та членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську (Росія) у квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, в тому числі президент Польщі Лех Качинський, польські урядовці, високопоставлені польські військові та військові командири країн-членів НАТО, а також члени польського парламенту", - йдеться у документі.

Перед голосуванням опозиція попросила про перерву у зв'язку із внесенням поправки, проте клопотання було відхилено. Доповідач комітету із закордонних справ Павло Коваль з опозиційної "Громадянської коаліції" оцінив її як таку, що "руйнує компроміс".

Було проведено голосування за поправку до постанови. Проголосувало 226 депутатів, за – 225, проти – 0, утримався – 1. Опозиція не брала участі в голосуванні, тому кворуму не було.

Після провалу голосування опозиціонери вимагали поставити на розгляд резолюцію без нової поправки.

"Людина, яка підірвала дуже хорошу, добре продуману, спільну резолюцію Сейму, що визнає Російську Федерацію державою, що підтримує тероризм. А чим займається Антоній Мацеревич? Він вкидає поправку, яка говорить, що Росія несе відповідальність за вбивство президента республіки. Мацеревич хоче разом із Качинським втягнути Польщу у війну з Росією?" - заявив голова фракції "Громадянської коаліції" Борис Будка.

Коли Сейм повернеться до розгляду цієї резолюції, поки невідомо.

"Мене дивує таке ставлення, оскільки міжнародні інституції, в тому числі Європарламент у 2015 році, потім Парламентська асамблея Ради Європи у жовтні 2018 року, потім Європарламент в іншій резолюції, прийнятій кілька днів тому, засудили Росію за її дії - звичайно, у 2015 році це був більш м'який зміст, - але вже тоді у змісті резолюції була згадка про Смоленську катастрофу", - зазначив міністр європейських справ Польщі Шимон Шиньковський.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк