08.12.2022, 14:27

ЄС повинен змінити правило принципу одностайності при прийнятті рішень - глава МЗС Італії

Глава МИД Италии Антонио Таяни

Глава МЗС Італії Антоніо Таяні закликав скасувати правило принципу одностайності та національного права вето при ухваленні рішень у ЄС.

У зв'язку з блокуванням Угорщиною мільярдної допомоги ЄС Україні міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні закликав скасувати принцип одностайності та національного права вето при ухваленні рішень у ЄС. Як ]]>повідомляє ]]>"Укрінформ", про це глава італійського МЗС заявив 7 грудня після зустрічі зі своїм австрійським колегою Олександром Шалленбергом у Відні, передає Час Пік.

"Нам потрібно більше приймати рішень більшістю голосів. Якщо ви хочете більшої та сильнішої Європи, то одностайність має залишитися в минулому", - заявив Таяні.

Він закликав до ухвалення рішень за принципом так званої кваліфікованої більшості голосів "у кожній сфері". Це правило передбачає, що рішення мають підтримати щонайменше 55% країн-членів (15 з 27), які представляють 65% населення ЄС.

Глава МЗС Австрії Олександр Шалленберг зазначив, що країни ЄС не повинні піддаватися шантажу з боку Угорщини.

"Якщо у нас є спільна позиція щодо російської агресії проти України, то ми також маємо бути внутрішньо надійними, коли йдеться про наші цінності", - заявив Шалленберг.

Нагадаємо, Угорщина заблокувала виділення Україні нового траншу від ЄС у розмірі 18 млрд євро.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк