13.01.2023, 18:04

Німеччина, швидше за все, вирішить поставити танки Leopards Україні - Bloomberg

Марина Началова | Всі новини автора
Леопард 2

Німеччина прийме рішення про відправку бойових танків Leopard в Україну наступного тижня, оскільки європейські союзники оцінюють, як допомогти уряду в Києві у разі розгортання бойових дій навесні.

Про це повідомляє американське видання ]]>Bloomberg]]>, передає Час Пік. 

За словами двох чиновників, знайомих з думкою уряду, у зв’язку зі збільшенням кількості закликів до Берліна надати важкі танки, Німеччина, швидше за все, вирішить поставити Leopards.

За словами німецького чиновника, знайомого з планами, який побажав залишитися невідомим, оскільки справа є конфіденційною, Берлін прийме рішення до зустрічі високопоставлених чиновників оборони країн-союзників на американській авіабазі в Рамштайні 20 січня. Міністр оборони США Ллойд Остін і його колега Німеччини Крістін Ламбрехт також зустрінуться в Берліні напередодні.

На зустрічі в Рамштайні Ламбрехт надішле чітке повідомлення про Leopards, сказав чиновник. Станом на четвер Берлін ще не прийняв конкретного рішення, але, за словами іншого європейського чиновника, зростає тиск на Німеччину, щоб надіслати важкі танки.

На канцлера Олафа Шольца посилюється тиск, щоб він дозволив постачання бойових танків в Україну через тиждень після того, як він оголосив, що Німеччина поставить Києву бронетехніку та додаткову повітряну систему Patriot.

Тепер є ознаки того, що Шольц, можливо, буде готовий відмовитися від свого початкового виступу проти надсилання танків Leopard або, що він може дозволити таким країнам, як Польща та Фінляндія, реекспортувати свої власні Leopard в Україну, для чого потрібна згода Берліна.

"Німеччина не повинна перешкоджати, коли інші країни вирішують підтримати Україну, незалежно від того, що вирішить Німеччина", — заявив у четвер віцеканцлер Роберт Хабек щодо запиту Польщі надіслати танки Leopard 2. Міністр юстиції Марко Бушман також заявив в інтерв’ю в п’ятницю, що відправка танків Leopard 2 "не повинна бути табу".

Речниця уряду Німеччини Кістян Хоффманн заявила, що польський уряд наразі не надсилав офіційного запиту, і дала зрозуміти, що відправка цих танків без дозволу Німеччини буде "незаконною".

"Потрібне схвалення федерального уряду", — сказала Хоффман на черговій урядовій пресконференції в Берліні.

Досі незрозуміло, чи Німеччина дозволить іншим країнам надсилати лише танки Leopard, чи вона сама надішле такі танки. Окрім танків Leopard 2, у Німеччині все ще є близько 180 версій старішого Leopard 1. Німецькі офіційні особи зазначають, що Leopard 1, який був створений у 1960-х роках, все ще міг би конкурувати з російським бойовим танком.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк