19.01.2023, 17:04

Гаага все ближче: ЄП проголосував за створення трибуналу над Путіним

Марина Началова | Всі новини автора
Трибунал над Путіним

Сьогодні Європарламент проголосував за проведення трибуналу над Путіним та Лукашенко за злочини, які вони вчинили проти України. Це радше політичне рішення, але це великий крок до притягнення цих осіб до відповідальності.

Шеф-редактор порталу Obozrevatel Орест Сохара пояснює, що стоїть за цим рішенням на своєму Телеграм-каналі "]]>Орестократія]]>", передає Час Пік.

ЄП передав великий і персональний привіт Володимиру Путіну. Особисто для нього це означає, що європарламентарі: 

Вважають його покидьком рівня Мілошевича, і тому збираються полювати за його політичним скальпом і потім судити. Одна річ, бункерному відпльовуватися від міжнародних санкцій на посіпак, інша річ, - побачити для себе перспективу нового Нюрнберга.

На даному етапі ЄП поставив собі завдання знайти юридичний шлях переслідування диктаторів з міжнародним імунітетом. Це можливо через рішення Радбезу ООН... яка паралізована через вето Росії й Китаю. Інший напрямок пошуку – через Генасамблею. ЄС тепер буде локомотивом цього процесу. Нам треба мінімум 129 голосів.

Аби Путіну не було сумно на трибуналі, до списку фігурантів включений і Лукашенко. Його формальний статус - поплічник агресора, неформальний - "молодший брат по щастю".  

Йдеться також про покарання Шойгу та інших високопосадовців, яких не можна притягнути до відповідальності за війну через Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. Аналогічний трибунал був проведений у Нюрнберзі – тоді судили лідерів нацистів - близько двох десятків осіб.

Єврокомісар з юстиції Рейндерс повідомив, що ЄС вже обговорює з Києвом і Гаагою створення міжнародної спецпрокуратури, яка розслідуватиме злочини агресії.

Ще одна важлива ініціатива: Європарламент планує конфіскувати заморожені активи центробанку РФ і використати їх як репарації для України. Це перший крок до конфіскації російських капіталів за кордоном. 

Рішення по трибуналу має показати російському панівному класу, що їхня країна зайшла у глухий кут. 

"Це важливо, щоб зупинити у суспільстві імперіалістичний наратив", - вважає латвійський депутат Робертс Зіле.

"Давайте не запізнімось бодай би з трибуналом, якщо вже ми запізнилися з "Леопардами". - Так литовський депутат Європарламенту закликав колег негайно почати роботу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк