27.01.2023, 07:35

ПАРЄ підтримала резолюцію про створення спецтрибуналу для керівництва РФ та Білорусі

ПАСЕ поддержала резолюцию о создании спецтрибунала для руководства РФ и Беларуси

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, яка затвердила свої вимоги про створення спеціального трибуналу щодо російського злочину агресії проти України.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила шосту резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу для РФ. "За" проголосувало 100 представників парламентів держав-членів ПАРЄ, жодного голосу "проти". Про це повідомила народний депутат Євгенія Кравчук, передає Час Пік.

"Асамблея вкотре поновила свій заклик до створення Спеціального міжнародного трибуналу для засудження російського політичного керівництва за злочин агресії проти України. А також конкретизувала, що трибунал має бути розміщений в Гаазі.

Сподіваємося, що на 4-му саміті глав держав і урядів Ради Європи, який пройде в травні 2023 року в Рейк‘явіку, зможемо перейти від слів до справ в цьому питанні", - написала Кравчук у Facebook.

Резолюція ПАРЄ щодо правових та правозахисних складових агресії РФ проти України стала основним документом щодо України, який ухвалили на поточній сесії асамблеї. У ньому значна увага приділена створенню нового міжнародно-правового механізму покарання за злочин агресії.

"Російські та білоруські політичні та військові лідери, які планували, готували, ініціювали або здійснювали ці дії, і які мали можливість контролювати або керувати політичними або військовими діями держави, повинні бути ідентифіковані та притягнуті до відповідальності. Без їхнього рішення про розв'язання цієї агресивної війни проти України не відбулося би звірств, що сталися під час цієї війни", – зазначено в документі.

Водночас у ПАРЄ наголосили "на потребі розслідувати також воєнні злочини, злочини проти людяності та звинувачення в геноциді, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду".

26 січня у Празі відбулося засідання Основної групи зі створення спеціального трибуналу щодо розслідування злочину агресії проти України. У ньому взяли участь представники 20 країн.

Як заявила заступник державного секретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд, Міжнародний трибунал або його аналог для притягнення РФ до відповідальності за скоєні в Україні військові злочини може розпочати свою роботу влітку 2023 року. США працюють над цим питанням спільно з країнами G7 та Україною.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк