01.04.2023, 08:12

Путін намагається створити антизахідну коаліцію - ISW

Путин пытается создать антизападную коалицию - ISW

Президент РФ Володимир Путін 31 березня затвердив нову Концепцію зовнішньої політики РФ, яка, ймовірно, спрямована на підтримку спроб Кремля створити потенційну антизахідну коаліцію.

Новий документ спрямований на підтримку спроб Кремля активізувати пропозиції країнам, що не приєдналися, включаючи Китай, сформувати більш згуртований антизахідний блок. Про це ]]>йдеться ]]>у щоденному аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

За оцінками аналітиків ISW, документ включає обвинувачення Заходу в розв'язанні гібридної війни з метою послабити Росію. У тексті нової Концепції також йдеться про необхідність встановлення "багатополярного світопорядку" та припинення домінування США на міжнародній арені.

"Нова Концепція зовнішньої політики зображує Захід як антиросійську та міжнародно-дестабілізуючу силу... і прямо заявляє, що США та їхні "сателіти" розв'язали гібридну війну, спрямовану на ослаблення Росії...

У документі стверджується, що більша частина людства зацікавлена у конструктивних відносинах з Росією і що бажаний багатополярний світ надасть можливості незахідним світовим державам та країнам-лідерам регіону", - йдеться у звіті ISW.

На думку експертів, Путін намагався використати візит Сі Цзіньпіна до Москви 20-22 березня, щоб реалізувати свій план зі згуртування держав проти Заходу, проте його спроба не мала успіху. На думку експертів, відмова китайського лідера може бути пов'язана зі зниженням економічного потенціалу Росії та невдачами ЗС РФ в Україні.

"За оцінками ISW, пропозиція Путіна про створення антизахідного блоку під час візиту Сі до Москви не була сприйнята позитивно, оскільки Сі відмовився об'єднати Китай з передбачуваним Путіним геополітичним конфліктом із Заходом", - йдеться у звіті ISW.

На думку аналітиків ISW, Росія, швидше за все, використає своє головування в РБ ООН як зброю для демонстрації російської могутності.

"Кремль, ймовірно, вирішив оприлюднити нову Концепцію зовнішньої політики напередодні вступу на посаду голови Ради Безпеки ООН (РБ ООН), щоб створити інформаційні умови для майбутніх риторичних зусиль ООН, спрямованих на формування антизахідної коаліції", - йдеться у звіті ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: