08.06.2023, 07:16

Країни-члени НАТО можуть відправити війська в Україну - екс-глава Альянсу Расмуссен

Страны-члены НАТО могут отправить войска в Украину

Група країн НАТО може ввести війська в Україну, якщо держави-члени, у тому числі США, не нададуть Україні реальних гарантій безпеки на саміті Північно-Атлантичного Альянсу у Вільнюсі.

Держави-члени НАТО можуть відправити війська до України. Таке рішення може бути ухвалене, якщо Україна не отримає гарантій членства та гарантій безпеки. Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в ]]>інтерв'ю]]> The Guardian, повідомляє Час Пік.

"Якщо НАТО не зможе домовитися про чіткий шлях вперед для України, існує явна ймовірність того, що окремі країни можуть вжити заходів.

Ми знаємо, що Польща дуже залучена до надання конкретної допомоги Україні. І я б не виключав можливості того, що Польща ще активніше долучиться до цього контексту на національному рівні, а за нею підуть країни Балтії, в тому числі, можливо, включаючи можливість розміщення військ на території.

Ми не повинні недооцінювати польських почуттів, поляки відчувають, що Західна Європа занадто довго не прислухалася до їхніх застережень щодо справжньої російської ментальності", - підкреслив Расмуссен.

За його словами, для України було б цілком законно звернутися за такою військовою допомогою.

Нагадаємо, саміт НАТО пройде у Вільнюсі 11 липня. Расмуссен, виконуючий обов'язки офіційного радника президента України Володимира Зеленського з місця України в майбутній архітектурі європейської безпеки, відвідав Європу та Вашингтон, щоб оцінити зміну настроїв перед початком саміту.

Президент України Володимир Зеленський очікує, що всі гарантії, які зараз від партнерів отримує Україна, будуть юридично оформлені на саміті НАТО у Вільнюсі.

На заяву екс-глави НАТО відреагував глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Я дякую Андерсу Фог Расмуссену за його позицію, як і за публічну підтримку думки, що Україну небезпечно залишати в приймальні НАТО на невизначений термін. Дуже важливо, щоб наша держава отримала запрошення до Альянсу", - написав Єрмак.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк