14.09.2023, 07:56

Європарламент визнав Лукашенка причетним до війни проти України

Европарламент признал Лукашенко причастным к войне против Украины

Європейський парламент визнав президента Білорусі Олександра Лукашенка причетним до війни проти України нарівні з Путіним та закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

Європарламент під час пленарного засідання у Страсбурзі 13 вересня ухвалив ]]>резолюцію ]]>"Про відносини з Білоруссю", в якій вкотре засудив режим Лукашенка за репресії та утиски свого народу та визнав Лукашенка співучасником злочинів РФ в Україні, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Резолюцію на основі доповіді євродепутата від Литви Пятраса Ауштрявічюса прийнято переважною більшістю голосів: "за" проголосувало 453 депутати, 21 – "проти", ще 40 - утрималося.

"Режим Лукашенка повинен понести відповідальність за співучасть у злочині агресії, військових злочинах, злочинах проти людства і за злочин геноциду, вчинені проти України", - йдеться у документі.

Європарламент засуджує участь режиму Лукашенка у невиправданій, незаконній та неспровокованій агресивній війні РФ проти України та сприянні ненависті, дезінформації та пропаганді, що повторює войовничу риторику Кремля.

Також Європарламент засуджує масові постачання режимом Лукашенка амуніції та військової техніки російським військовим, зокрема виробництво компонентів для російської армії, а також розміщення російських військ у Білорусі та їхнє навчання білоруськими інструкторами.

"Європарламент… вважає, що режим Лукашенка став співучасником у злочинах, скоєних Росією, що тягне за собою відповідальність за руйнування та втрати, завдані Україні; вважає, таким чином, що спеціальний міжнародний трибунал по злочину агресії, скоєної Росією проти України, має отримати також юрисдикцію на розслідування не лише стосовно Путіна та російського політичного та військового керівництва, але також стосовно білоруського керівництва", - йдеться у документі.

Країнам-членам ЄС пропонується шукати правові шляхи вилучення фінансових активів керівництва Білорусі та відповідних підприємств, щоб направити їх, по можливості, на відновлення України.

Депутати Європарламенту закликали застосувати проти Білорусі "дзеркальні" санкції, подібні до тих, що ЄС застосовує проти РФ у зв'язку з її агресією проти України.

Окремий розділ резолюції присвячений незаконному вивезенню з України до Білорусі понад 2150 дітей. Європарламент вважає Лукашенка відповідальним за ці військові злочини, як і Володимира Путіна та Марію Львову-Бєлову, та закликає Міжнародний кримінальний суд (МКС) видати подібний міжнародний ордер на арешт Лукашенка.

Пропонуємо до перегляду:

Восьмий епізод анімаційного серіалу "Хробаки" присвячений незламній боротьбі “бойових” комарів, бліх та гусаків із російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк