14.07.2024, 21:01

Польща готова постачати електроенергію Україні: висунута ключова умова

електроенергія

Польща виявила готовність постачати електроенергію Україні зі своїх теплових електростанцій, але висунула одну умову для цього співробітництва.

Про це повідомляють ]]>PAP]]> та ]]>Onet]]>, передає Час Пік.

Представник Європейської комісії Тім Макфі розповів журналістам, що польська влада звернулася до Єврокомісії з проханням організувати зустріч для обговорення цього питання. Польща готова постачати свою електроенергію Україні за умови, що не буде платити за викиди в атмосферу.

Макфі пояснив, що згідно з правилами Системи торгівлі викидами (ETS), електростанції в ЄС, які виробляють електроенергію і доставляють її до України, зобов'язані викуповувати квоти на викиди та платити за них. Польща, своєю чергою, хоче звільнення від цього зобов'язання, аби мати змогу постачати електроенергію без додаткових витрат.

Представник Єврокомісії також зазначив, що Європейський Союз прагне підтримати енергосистему України впродовж майбутньої зими, але на цей час не може коментувати польську пропозицію через брак деталей. Макфі підкреслив, що у ЄС є країни, які вже вирішили допомогти Україні постачанням вугілля для її енергостанцій.

Ідея постачати електроенергію Україні, використовуючи польські вугільні теплові електростанції, була запропонована прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві.

Читайте також: Курську область атакували БПЛА: у місті Суджа горять телевежа та електропідстанція

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк