18.01.2024, 15:56

Плуги для різних культур: як вибрати спеціалізований плуг для кращих результатів

Ольга Станішевська | Всі новини автора
плуг

 

Плуг – один з основних знарядь фермера для обробки ґрунту, який використовується для перевертання та розпушування верхнього шару землі. Ця агротехніка буває різних типів і розмірів, залежно від цілей і умов використання. 

Важливим фактором, який потрібно враховувати вибираючи плуг, є вид культури, яку планується вирощувати на полі. Різні культури вимагають різної глибини та ширини обробки, а також різного рівня збереження органічної речовини та вологи у ґрунті. 

Визначення основних вимог, які ставляться до обробки ґрунту для певних культур

Основні вимоги, які пред'являються до обробітку ґрунту для певних культур, залежать від багатьох факторів, таких як тип ґрунту, клімат, рівень вологості, терміни посіву та збирання, а також специфіка кожної культури. В цілому, обробка ґрунту має забезпечувати створення оптимальних умов для проростання насіння, зростання та розвитку кореневої системи, а також запобігати засміченню, ерозії та деградації ґрунту. 

Ґрунт обробляють для того, щоб збільшити потужність обробки полів, закласти добрива, розпушити плужну підошву. Аерація покращується, завдяки чому рослини одержують достатньо вологи, а мікроорганізми активізуються. У пухкій землі швидше з'являються сходи. Якщо обробка глибока, коренева система посадок буде сильнішою.

Обробка землі має наступні завдання:

  • надання ґрунту дрібнокомкуватої структури, а також оптимальної для рослин щільності та пористості;
  • запобігання ерозії, переущільнення поверхні, втрати вологи та поживних речовин;
  • підтримка сприятливого фітосанітарного стану.

Цілі можуть коригуватися залежно від клімату, характеристики ґрунту, особливостей культури.

Типи плугів та їхні характеристики

Всі плуги розрізняються за призначенням, методом агрегатування з трактором, кількістю корпусів, конструкцією.

За призначенням можна купити наступні види плугів:

  • загального призначення (найчастіше використовуються при обробці староорних земель);
  • спеціальні (частіше застосовуються для ґрунту, засміченого камінням).

Плуги загального призначення мають своє маркування: навісні (ПЛН), напівнавісні (ПЛП). Також на них є позначення у вигляді цифр (перша цифра означає число корпусів, а друга – ширину захоплення одного корпусу у см). Спеціальні плуги підходять для обробки кам'янистої землі, чагарниково-болотної, плантажної, лісової, садової, виноградної території.

За методом агрегатування у продажу на AGRO.RIA представлені плуги:

  1. Навісні. Ними працювати дуже зручно, тому що мають найменшу вагу. Працюючи з таким обладнанням, не обійтись без поворотної лінії невеликої ширини.
  2. Напівнавісні. Відрізняються меншим питомим опором. Тим не менш, вони мають більший радіус повороту.
  3. Причіпні. Найпростіші для обробки землі, які складаються із трьох коліс, причепа. Працюючи з ним, забезпечується висока якість оранки за умови роботи у тих місцях, де обробити землю іншими типами плугів неможливо. До сучасних причіпних плугів відносять плуги спеціального призначення – садовий, ярусний, чагарниково-болотний та ін.

За типом конструкції нові й б/у плуги бувають:

  1. Чизельні – використовується рідко, тому що в їх функції немає головної переваги обробки, а саме обороту пласта.
  2. Лемішні – найдавніший, найпоширеніший і найбільш застосовуваний варіант для оранки ґрунту на сьогодні.
  3. Оборотні – найчастіше використовуються для обробки цілини, щільної землі (на пагорбах, схилах). За допомогою оборотного плуга досягається відмінний результат – підвищується врожайність с/г культур.
  4. Дискові – використовуються для обробки важкої, пересохлої або перезволоженої землі. 
  5. Ротаційні – це знаряддя із фрезою, яке зазвичай приєднують до мотоблока для агрегатування.

Фактори вибору плуга для конкретного господарства

Існує головне правило: плуг необхідно вибирати під конкретний трактор. Необхідно, щоб вони оптимально поєднувалися один з одним: техніка не перевантажувалася під час роботи, але при цьому трактор «відчував» плуг. З урахуванням потужності техніки вибирається тип з'єднання та число корпусів. Потужність має бути такою, щоб техніка могла тягнути виріб без сильного перевитрати палива.

Який корпус плуга кращий? Корпус – це ключова частина конструкції, яка включає два елементи – леміш і відвал: перший потрібен для підрізання шару ґрунту знизу та подачі його на відвал, другий – для відокремлення пласта від неораного полотна та його перевертання. У стандартних моделей корпусів зазвичай від 3 до 12. В основному використовуються моделі з 7 або 8 корпусами. Для розрахунку можна враховувати, що на один корпус потрібно 40 к.с. потужності трактора. 

Ціна с/г інструменту залежить від кількості корпусів, матеріалів та інших факторів. Щоб зрозуміти, скільки коштує плуг на трактор, необхідно проаналізувати ціни в різних місцях на певну модель.

 

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: